Tisztelet - A minőségi élet kulcsa

Szeretet, becsület, tisztelet… lassan már csak szavak. Olykor már az is kérdéses, hogy ismerjük-e a tartalmát? Hiszen, ha nem ismerjük, hogyan is lennénk képesen művelni megvalósítani a mindennapjainkban?

A tisztelet egy partneri viszony

Márai Sándor szavait idézve: “Az embernek egyetlen rangja van csak. A jelleme”. Márpedig a tisztelet ennek igen fontos része.
Sajnos azt látom, hogy ennek a fogalomnak, teljesen elcsúszott a jelentése a napjainkban. Sokan a tisztelet szóhoz egy alá-fölé rendelt viszonyt társítanak, melyből nem hiányozhat az erő, a megfélemlítés. Peddig ez teljes mértékben téves és félrevezető elképzelés. A tisztelet egy partneri viszony. Ráadásul egy kiegyensúlyozott és egyelőségen alapuló partneri viszony.


Egy egyszerű példaként, gondolj csak a  hibás szülő-gyermek kapcsolatokra. A szülő, aki ereje fitogtatásával, jóformán megfélemlítéssel akar tisztelethez jutni. “Jaj, Te nem szeretsz, peddig én mindent megteszek érted.”, “Tisztelned kell, én vagyon az apád!” vagy “Amíg az én házamban élsz, azt teszed amit én mondok!”. Nos, nem tudom ezek a mondatok ébresztettek-e tiszteletet bárkiben is. Nem lehet vezényszóra szeretni, vagy felszólításra tisztelni. Ez egy ajándék, amit csakis önszántunkból adhatunk oda a másik embernek.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!