Diétás amerikai keksz - Elképedsz, ha megtudod, miből készül!

Amerikai cookie, amelynek alapanyaga a bab? Nem viccelünk! Szerzőnk, a MásTészta blog szerkesztője máris bebizonyítja nekünk, hogy ebből a szokatlan hozzávalóból is isteni diétás desszert készíthető!

Vaj helyett…? Bab!

Ha eddig alapvetően egy nyitott lélek voltál, most aztán biztos tetőzni fogom a bizarrsági-indexed… de! Mivel eddig (remélhetőleg) még nem csalódtál bennem, így tudom, hogy a bizalom leghalványabb jelét mutatva, de tovább olvasol. Ha belegondolsz a babnak önmagában semleges az íze… Mert ugye mondanom sem kell, hogy natúr ízű babról van szó… a sós-mexikói-egyéb ízvilágok elég sokkoló élményt nyújtanának a kekszünkben.

A bab egészséges, kedvező a tápértéke, ráadásul zsírmentesen fog hozzájárulni a tészta omlósságához. Ahogy a répatorta esete, no meg a cukkíni kenyér is elfogadott, így a babos kekszet is kezdjük megemészteni. Előbb gondolatban... aztán a gyakorlatban! Szóval! Ha Te is nagy cookie – fan vagy, és átállva az egészséges oldalra már régóta nem ettél csokis kekszet, akkor szerintem elvetemülten képes vagy kompromisszumokra.... vágjunk bele!

Hozzávalók öt nagy kekszhez:

  • 2 tojás (M-es)
  • 60 g darált (esetleg apró szemű) zabpehely
  • 50 g vaníliás protein por
  • 240 g főtt / konzerv fehér bab vagy adzuki bab
  • fél tk. szódabikarbóna vagy sütőpor
  • édesítő ízlés szerint
  • + Diétás csoki chips

Elkészítés

1. Elsőként a száraz dolgokat keverjük össze – alias: a zabliszt, a protein és a sütőpor.

2. Utána elérkezünk a keksz készítés kritikus fázisához: a bab új oldalának feltárásához. Aki akarja, az főzhet külön fehér babot is a keksznek - mi bevállalós hangulatban a kredencen hónapok óta gubbasztó bab konzervet áldoztuk fel a keksz-kísérlet oltárán. Az lenne a legjobb, ha natúr konzervbabot szerválnál be (ilyet nem igen láttam…), de az enyhén sós lében ücsörgő változattal is be lehet próbálkozni. Mind a kettőt – főleg az utóbbit - egy nagyobb lukú szűrő segítségével alaposan öblítsd át a csap felett, majd a tojás-pajtások társaságában már mehetnek is a botmixer alá.

3. Ok, bab és tojás összepürésedett. Tudom, a látvány csöppet sem bizalomgerjesztő… Már már látom a zilált tekintetedet és a kétség-kíváncsiság felváltva ül ki az arcodra. Inkább haladjunk tovább.

4. Kapard a babpürét a lisztes edénybe, és keverd jól össze. Most már nincs vissza, csak előre!

5. Nagyobb gombócokat formálunk, amit a szilikon lapra helyezve egy spatula segítségével ujjnyi vastag kekszekre lapítunk. Mivel a sütőpapír néha túlságosan ragaszkodó, így aki megteheti, az szilikonos sütőlapon süsse ki.

6. Előkapjuk a kekszünk másik trükkös mesterművét, a csoki chipseket és gyors mozdulatokkal, tetszőleges mintázatban a kekszbe szurkáljuk. (Ezért hasznos olyan chipset csinálni, ami dermedés előtt egy picit sűrűbb: kevésbé olvad ki, még szöszmötölsz!)

7. Előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük, 170 fokon. Vigyázz, hogy ne pörköld oda az alját, illetve ne süsd túl, mert akkor könnyen ki fog száradni! Akkor már jó lesz a kekszed, ha a közepe egy nagyon picit puha…de a széle már szép barna. Zárd el a sütőt, és vedd ki a kekszeket.

Mivel tudatában vagyok azzal, hogy a bab édes oldala erős kétségeket von maga után, így (ismét) szerencsétlen (?) család-csapaton csattant a vak-kísérlet. Eredmények: a kekszbe bújtatott bab leghalványabb gyanúja sem merült fel senkinél – ellenben a kekszeket olyan sebességgel termelték be a gyomrukba, hogy az alkotásom emlékeit pár másodperc leforgása alatt már csak néhány fotó és kósza mosatlan őrizte. Persze a végén nem hagyhattam ki a csattanót, így lerántottam előttük a leplet a titkos összetevőről...

Tápérték-adatok

Ebből az adagból 5 nagy keksz jött ki, egy keksz pedig: 174 kcal, 17 g fehérje, 19,2 g szénhidrát (5,4 g rost!) és 3 g zsír! Ez azért elég korrekt egy csokis-vajas kamu-kúúúkitól, nemde?

Pihe-puha pogácsát is készítenél?

Ez is diétás, ráadásul nagyon finom! A receptért kattints ide!

Leadfotó: chexfoods.com

Oldalak

Lifestyle
Ha szeretsz étteremben enni és kedveled a gourmet fogásokat, akkor biztosan jártál már olyan helyen, ahol a luxuskörülmények közt felszolgált ételek egészen aprócskák voltak. Nos, ennek is megvan az...
Lifestyle
Már unod a megszokott kávézást reggelente? Mutatunk egy tippet, amivel alaposan fel tudod dobni az ízét!
Home&Design
A nyár a kerti partik és a közös, késő esti, kinti iszogatások évszaka, így nem meglepő, ha benned is feltámad a vágy, hogy gyönyörűvé és hangulatossá varázsold az atmoszférát odakint - még az évszak...