Ezekre érdemes odafigyelned a téli táplálkozásnál

A téli időszakban fontos, hogy mit és mennyit eszünk. Ilyenkor a hideg miatt több energiára van szükségünk és persze megfelelő vitaminmennyiségre a betegségek megelőzéséhez. De milyen ételeket részesítsünk előnyben?

A téli táplálkozásunk sok szempontból különbözik a más évszakban megszokottaktól. Egyrészt jönnek az ünnepek, amikor mindenki sokkal több édességet és kalóriában gazdag ételt eszik, másrészt pedig ebben a időszakban sokkal kevesebb zöldségből és gyümölcsből válogathatunk a boltokban, mint például nyáron.

Vitaminokkal a betegség ellen
Ugyan sokkal kevesebb lehetőségünk van ilyenkor friss zöldségeket beszerezni, éppen ezért érdemes ebben az időszakban inkább olajos magvakat fogyasztani, ugyanis nem csak remek magnézium források, de a mogyoró és a dió E-vitamint is tartalmaz. Az E-vitamin kiszűri a vérben található méreganyagokat és segít megkötni a szabadgyököket.

A C-vitamin elengedhetetlen ebben az időszakban a betegségek elkerüléséhez, télen kiváló C-vitamin forrás lehet a brokkoli, az alma, a paprika és persze a citrom, a narancs és a különböző citrusfélék.

D-vitamin ugyan köztudottan a napsugarak hatására termelődik szervezetünkben, de a szürke téli napokon a különböző halak fogyasztásával pótolni tudod a szervezeted D-vitamin szükségletét. Ha pedig napsütéses idő van, akkor mindenképpen használd ki a hideg ellenére is és irány egy kis séta a szabadba.

Hajhullás ellen
A téli időszak egyik jellemző problémája a hajhullás, amelyet viszont B6-vitaminnal könnyedén megelőzhetsz. A hajhullás mellett pedig az idegrendszerre is jótékonyan hat, így a téli stressz és depresszió ellen is hatásos. B6-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz a bab és a borsó, illetve a káposzta és a burgonya.

Óvatosan a zsíros ételekkel
Bár a téli időszak kifejezetten a kalóriában gazdag ételekről szól, de érdemes odafigyelni és nem túlzásba esni. A nehéz ételek megemésztése leterheli a szervezetünket, ami sokkal fáradékonyabbá tesz minket és ez a védekező rendszerünknek sem tesz jót. Tehát érdemes ebben a tekintetben is némi mértéket tartanunk, és a nehéz ételek mellett zöldségeket is fogyasztani az étkezések során.

Oldalak

Fashion&Beauty
A kollagén, mint a testünk fontos alkotóeleme, kiemelkedő szerepet játszik a bőr, csontok és ízületek egészségének megőrzésében. Kérdés viszont, hogy milyen formában is érdemes bevinni a kollagént...
Lifestyle
A körömrágás az egyik leggyakoribb rossz szokás, ráadásul roppant nehéz megszabadulni tőle. Ám szerencsére ez még nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan megoldások, melyek nagy segítséget...
Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.