A tökéletes rántott hús titka - Gasztrobemutatón jártunk

Rántott hús, sültkrumpli és egy újdonság – ezek voltak a gasztroest főszereplői. Megtudtuk, milyen a tökéletes bécsi szelet, hogyan lesz a sütőtökből chips, és mi köze a bornak és a sörnek a tésztához. A házigazdák bemutatták az új Vénusz Sütőolajat, mely a napokban került a boltok polcára. A hangulatot a vidám vendéglátók és a csodás helyszín mellett az is megalapozta, hogy a bort szerencsére nemcsak a sütéshez használták.

A nagymező utcai, gyönyörűen felújított lakás SzerecsenDió néven most debütált lakásétteremként, a rusztikus és a modern keveredése tökéletes helyszínéül szolgált a gasztroestnek, ahol a díszítés alapja stílusosan a napraforgó volt. A házigazdák látványos konyhabemutatóval készültek, a közel 30 vendég szemtanúja lehetett hét ízletes fogás elkészítésének, és senki sem távozott éhesen.

A rántott borjú, a sültkrumpli mellett a sörtésztában sült tőkehal filé, a garnélarák, és a sült banán elkészítéséhez is a cég új termékét használták.

A húsvéti menü elkészítésében a háziasszonyok idén számíthatnak az új sütőolaj professzionális segítségére, mely egyedi összetételének köszönhetően tökéletes partner az olajban sütésben. A cég újdonsága a megszokott, megbízható minőségű napraforgó-étolajat ötvözi a speciális Fritopti magas olajsavtartalmú napraforgó étolajjal, melynek köszönhetően ropogós, aranyló rántott ételeket készíthetünk.

A Fritopti egy olyan nemesített napraforgómagból előállított étolaj, mely természetesen gazdag a jótékony zsírok kategóriájába tartozó, egyszeresen telítetlen Omega-9 zsírsavban. A Fritoptit is tartalmazó napraforgóolaj sokkal stabilabb, jobban ellenáll a hőnek sütés közben.

A Vénusz új terméke 15%-ban tartalmaz Fritoptit, ennek köszönhetően a hagyományos napraforgóolajokhoz képest nagyobb arányban található benne Omega-9, mely ideálissá teszi bő olajban készült ételek elkészítéséhez. Ráadásul, laboratóriumi teszt igazolja, hogy ezzel a sütőolajjal többszöri újrahasználás után is ugyanolyan kiváló minőségű, ropogós sült krumplit készíthetünk.

Emellett megtanultuk a tökéletes bécsi szelet elkészítésének trükkös fogásait – egyenesen a séftől. Ahhoz, hogy igazán finom és ropogós rántott hús kerüljön az asztalra, összegyűtöttünk néhány praktikát, ami hasznos lehet az elkészítés során:

Előkészületek

  • A hús előkészítésénél a vastagabb szeleteket érdemes kicsit kiklopfolni, hogy a rostok felpuhuljanak. Nem szükséges ehhez húsklopfolót használni, elég lehet, ha egy kés nyelével vagy az öklünkkel kissé megütögetjük a húst.
  • Fontos, hogy a tojást jól verjük fel panírozás előtt, különben nyúlós, ragacsos marad.
  • A felvert tojásba ne tegyünk sót.
  • A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt, és csak finomlisztet használjunk erre a célra!
  • A lisztet fűszerezhetjük őrölt borssal vagy fűszerpaprikával, ezeket jól keverjük el a liszttel.
  • Lehetőleg házi zsemlemorzsát használjunk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kenyér- és zsemlemaradékokat sütőben kiszárítani, majd kézi reszelővel lereszelni, végül átszitálni.
  • A zsemlemorzsába keverhetünk reszelt citromhéjat, parmezán sajtot, apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet vagy tök-, napraforgó- és szezámmagot. Ebben az esetben a nagyobb darabokat nyomkodjuk rá a tojással már bevont húsra, nem elég, ha csak megforgatjuk a keverékben.

Panírozás

  • A húst lisztbe, majd tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
  • A lisztbe forgatás után jól rázzuk le a húsról a felesleges lisztet, különben nem tapad rá a tojás.
  • A tojást is alaposan csorgassuk le a húsról, mielőtt a zsemlemorzsába forgatnánk.
  • A zsemlemorzsában csak éppen hogy forgassuk meg a húst, nem kell megnyomkodnunk. Csak annyi zsemlemorzsa kerüljön rá, amennyit magától felvesz!
  • Sütés
  • Válasszunk minőségi olajat. A rántott ételek készítéséhez tanácsos az új sütőolajat választanunk, mely Omega-9-ben gazdag. Ennek köszönhetően az olaj jobban bírja a hőt sütés közben, így nehezebben ég meg az étel.
  • A sütéshez mindig bő olajat használjunk.
  • Nagyon fontos az olaj hőmérséklete – akkor ideális, ha mindenütt egyformán serceg, de nem bugyborékol. A túl forró olaj megégeti a panírt, a nem elég melegben pedig inkább fő, mint sül a hús.
  • A vastagabb húsokat (pl. a csirkecombot) fedő alatt 10 percig kell sütni, menet közben pedig egyszer megfordítani. Csak az utolsó öt percben emeljük le az edényről a fedőt, hogy a panír ropogós legyen.

Oldalak

Sztárok
Sydney Sweeney nevét idehaza is egyre többen ismerik már, de színészi pályafutásával talán nem is kell tisztában lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, egy igazán gyönyörű nőről van szó, aki a tudomány...
Sztárok
Jákob Zoltán és Erdélyi Mónika között elég erős barátság alakult ki az elmúlt időszakban. A milliárdos most egy merész fogadást is bevállalt!
Sztárok
Harry május 8-án Londonba érkezik, arra azonban egyre kevesebb az esély, hogy a királyi család tagjaival találkozik majd - Kamilla például kifejezetten nem vevő a herceg társaságára.