Vitamin ABC: A-vitamin
Az A-vitamin más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is ismert, egyik hatására utalva ismerhetjük hámvédő vitaminként is.
Az A-vitamin szükségletnek csak egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (retinolként) - májból, tojásból, vajból - a többi elővitamin, elsősorban a béta-karotin formájában jut a szervezetünkbe. Az A-vitamin a májban raktározódik. Hámvédő vitamin és szemünk éleslátásáért is a retinol ,,dolgozik".
Hiányában szaruhártya hyperkeratózis, valamint farkasvakság fordul elő, és a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is csökken. Az A-vitamin hiánya főleg az idősek körében gyakoribb, általában a vitaminban szegényebb étrendjük miatt. A fertőzések, például a tüdőgyulladás, fokozzák a vitamin felhasználását, ezért időseknek fokozottan figyelni kell az A-vitamin elégséges bevitelére.
Azonban az A-vitamin túladagolása is tartogathat kockázatokat. A napi ajánlott beviteli mennyiség nőknek 08, mg (2670 NE, nemzetközi egység), férfiaknak 1,0 mg (3340 NE). Ennél több csak terápiás céllal adható, orvosi felügyelet mellett. Terhes nőknek az ajánlott mennyiségen felüli bevitel nem ajánlott, mert magzatkárosító hatása lehet. Táplálkozásunkkal túladagolása szinte lehetetlen, mert a szervezet a táplálék karotin tartalmából csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyi szükséges a napi működéshez.
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható
Spenót, brokkoli, sárgarépa, paprika, máj, belsőségek, cukkini, cékla, petrezselyem, sárgabarack, gabonacsírák, kukorica, tej, vaj, tejszín, sajt, tojássárgája, csukamájolaj.
Mire hat?
Szem, bőr, nyálkahártya, fogak, torok, tüdő, köröm, mirigyek, bélműködés, testszövetek, csontnövekedés.
Hiánytünetek
Fogszuvasodás, száraz bőr, látás zavarok, növekedés zavarok, anyagcsere zavarok.
Forrás: MDOSZ