Te tudod, mit tesz a kávé a szervezeteddel?

Sokan vagyunk a világon, akik a reggeli vagy napi kávéadagjuk nélkül nem életképesek. De vajon tisztában vagyunk a fekete arany káros és jótékony hatásaival? Lássuk!

A kávé élettani előnyei

A cukorbetegség kockázatátnak csökkentése

Számos vizsgálat megerősítette, hogy napi 4-6 csésze kávé fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát,  az inzulinrezisztencia csökkentése révén. Napi hatnál több kávé pedig 35 százalékkal csökkent.

De mielőtt bárki rohanna a kávés bödönkéjéhez vagy a szívéhez kapna, fontos megjegyezni, hogy ezt a hatást a koffeinmentes kávé is képes produkálni, tehát a kockázatcsökkenés nem köthető a koffein hatásához.

 

Megköti a szabadgyököket

A kávé is tartalmaz nagy mennyiségben különböző antioxidánsokat, aki védik sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól. A kávébabban a legerősebb szabadgyök-fogó hatással a klorogénsav rendelkezik.Az ebben található antioxidánsok hozzájárulhatnak a daganatos, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkentéséhez is. Valamint a rendszeres kávéfogyasztást igen jó hatással van az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésére is.

Memória és a kognitív képességek

Akik reggel kávéznak, azok jobban teljesítettek tanulási feladatokban, mint azok, akik nem fogyasztottak kávét. Az édességgel elfogyasztott reggeli kávé pedig idősekben a kognitív képességeket is javította.

A kávé hátrányai

Növeli a csontritkulás kockázatát
 

A koffein növeli a vizelettel történő kalciumürítést - a vér kalciumszintjének csökkenése pedig csontritkuláshoz vezet. Az újabb kutatások szerint ez a veszteség minimális, és a normál mértékű, kiegyensúlyozott táplálkozással párosuló kávéfogyasztás, nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget. Gond túlzott koffeinbevitel esetén van, különösen a kevés kalciumot fogyasztók esetében.

Növelheti a vérnyomást

Téves azaz információ, miszerint a koffeinfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, növeli a koleszterinszintet, és szívritmuszavart okoz. Ezek egyikét sem okozza. Persze aki a koffeinre érzékeny az kávézás után enyhe, átmeneti vérnyomás-emelkedés figyelhető meg.

Ráncosabbak vagyunk tőle

Mivel a kávé vízhajtó hatású, a dehidratáció pedig káros hatással van többek között a bőrre. Ezért ha kávézunk, figyeljünk fokozottan a folyadékfogyasztásra.
 

Súlygyarapodást idézhet elő

A kávé jelentős vércukorszint-ingadozást idézhet elő, ami édesség iránti erős vágyat eredményezhet. De a kávézás kulturálisan egyébként is kötődik a süteményfogyasztáshoz, ügyelni kell rá, hogy ne essünk túlzásokba.

Vegyszereket tartalmaz

Nagyon kevesen tudják azt, hogy a monokultúrás gazdaságok közül a kávéültetvényeken fogy a legtöbb növényvédőszer. Ezért is érdemesebb biokávét fogyasztani. A koffeinmentes kávék esetében a koffeint különböző vegyszeres kezelésekkel lehet a kávébabból eltávolítani, és az alkalmazott oldószer kis mennyiségben a végtermékeben is megmarad.

Oldalak

Lifestyle
Manapság már szinte minden háztartásban megtalálható a kompakt légkeveréses sütő, sokan azonban elkövetnek vele egy komoly hibát, amely az egészségre is káros lehet.
Sztárok
Károly egykori asszisztense szerint Nagy-Britannia egykori leggyűlöltebb nőjéből nemcsak hogy királyné lett, de még egy olyan dologra is sikerült szert tennie az utóbbi időben, amiről azt gondolta,...
Lifestyle
Az Oroszlán izgalmas híreket hall egy női ismerősétől. Napi horoszkóp!