Számolj le a cukorral! 4 természetes és finom édesítő

Nyugalom, biztonság, szeretet - akár hiszed akár nem, az édes ízt ezekhez az érzésekhez társítjuk, hiszen az édes, cukros tejjel találkozunk életünkben először, közvetlenül a születésünk után. Ám az édes, cukros dolgok sokszor nem férnek bele az étrendünkbe, ezért lemondunk rólunk, pedig nem lenne muszáj, mert van megoldás a káros cukor kiváltására.

Méz
Rendkívül sokoldalúan felhasználható édesítőszer, tehetjük hideg és meleg italokba, süteményekbe, desszertkrémekbe vagy használhatjuk húsok, sült zöldségek fűszerezésére is. A fogyókúrázók csak mértékkel fogyasszák, hiszen kalóriatartalma alig marad el a cukor mögött. Ugyanakkor kedvezően hat az izom és szívműködésre, tehát edzésnapokon kimondottan ajánlatos. Magas kalcium, vas, cink és foszfor tartalma mellett, található benne többféle B- és C-vitamin is.

Fruktóz
A fruktózt a nádcukor elbontásával hozzák létre, jellemzően ipari felhasználású, főként szörpök, lekvárok gyógyszerek édesítésére használják. A fruktózt, vagy más néven gyümölcscukrot a cukorbetegek is fogyaszthatják (napi maximum 30 grammot), hiszen a vércukorszintet lassan emeli meg. Édességét tekintve körülbelül másfélszer édesebb, mint a répacukor, így kevesebbet kell belőle használni. Használhatjuk sütéshez, főzéshez, szinte teljesen cukor ízű, mellékíztől nem kell tartanunk.

Nyírfacukor/Xilit
Manapság a nyírfacukor az aranykorát éli, több cukrászda is büszkén hirdeti, hogy tartanak nyírfacukorral készült édességeket. A xilit hatalmas előnye, hogy nincs mellékíze, sütés-főzés során nem kell nagy figyelmet fordítanunk az adagolásra, hiszen azonos mennyiség kell belőle, mint a sima cukorból. Sütés közben egyedül arra kell ügyelnünk, hogy élesztős tésztákhoz nem használható, mert az élesztő nem tudja bontani. Energiatartalma 40%-kal kevesebb, mint a cukornak, így nem emeli meg a glikémiás indexet, vagyis fogyókúrázók is használhatják, nem kell éhségrohamoktól tartani.

Sztívia
A természetes édesítők közül a sztívia édes íze hasonlít a cukorra legkevésbé, ám a sztívia hívők szerint két hét alatt hozzá lehet szokni. Miért érdemes átszokni a sztíviára?
Kalóriatartalma gyakorlatilag nulla, sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, hőhatására az íze nem változik meg. Számos alakban kapható, készül belőle őrlemény, por, tabletta és cseppfolyós formában s elérhető. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert kedvezően befolyásolja a hasnyálmirigy működését. Fontos érv mellette, hogy nem roncsolja a fogakat, sőt védi a fogzománcot, és segít megelőzni a fogszuvasodás kialakulását.

Oldalak

Fashion&Beauty
A napokban rendezték meg a Schwarzkopf Gliss- For Every You PR eseményét, amelyen a Next Top Model Hungary versenyzői is jelen voltak és a Femcafe.hu-nak elárulták, hogy mi volt számukra a verseny...
Lifestyle
A Skorpió ma elárulva érezheti magát. Napi horoszkóp!
Sztárok
Lilli Palmer a múlt századi mozi egyik legcsillogóbb európai sztárja volt, akit különleges szépséggel áldott meg a sors, emellett nemcsak színésznőként, hanem sportolóként is sikeresnek mondhatta...