Egy világbajnok nassolnivaló: amilyen apró, olyan egészséges a pisztácia
A kesudió jótékony hatásait korábban már ismertette szakértőnk, Fodor Imre fitness edző, testépítő. Most azonban egy másik isteni nassolnivalóról, a pisztáciáról zeng ódákat: ha napi 50-80 grammot elcsipegetsz, már sokat tettél az egészségedért!
Mit kell tudni a pisztáciáról?
- A pisztácia csökkenti a rossz koleszterint, az LDL-t, míg a jó koleszterint, a HDL-t növeli. Egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak találhatóak benne; ezek a zsírsavak minimalizálják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét (Institute of Medicine).
- Egy csésze pisztáciában kb. 713 kalória van; ebből 512 kalória zsírokból származik.
- Fehérjében gazdag, így segíti az izomzat felépítését.
- Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az A-és E-vitamin (23 g/100g), illetve a karotin és lutein.
- Réz, magnézium, és B vitamin is van benne, ezek remekül erősítik az immunrendszert. Ezenkívül bővelkedik riboflavinban, niacinban, tiaminban, pantoténsavban, valamint B-6 vitaminban, káliumban, mangánban, kalciumban, cinkben, vasban, szelénben és folsavban.
- Valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében.
- Rendszeres fogyasztása 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást.
- A benne található karotinoidoknak köszönhetően segít a látóidegeknek a látássérüléssel megküzdeni, így csökkenti a vakság esélyét.
- A legújabb kutatások szerint fogyasztása javítja a férfi nemi szerv szöveteinek vérkeringését.
Ezt is ajánljuk
Ha szereted a magvakat, akkor a tökmag is remek választás: ebben a cikkben 3 okot mondunk, miért nassold minden nap!