Egy elfeledett növény, amely csodákra képes - A csicsóka pozitív hatásai

A csicsóka neve sokak számára ismeretlenül hangzik, és nem is sejtik, hogy mennyire finom és egészséges ez a furcsa kinézetű, gumós növény. Cikkünkben eláruljuk, miért érdemes fogyasztani.

Ritkaságnak számít

A csicsókát nem könnyű beszerezni, szerencsére azonban kezd egyre keresettebb zöldséggé válni, így már egyre többször találkozhatunk vele a piacokon. Ami a külsejét illeti, a napraforgó rokonához illően magas, vékony szárain szép sárga virágokat hoz, azonban nem ezt a részét, hanem a gumóját fogyasztjuk. Utóbbiak mérete akár a 20 centit is elérheti.

Élettani hatása

A gumó tisztítása nem könnyű, de megéri a fáradságot. Ha fogyókúrázunk, krumpli helyett fogyasszunk inkább csicsókát, hiszen kalóriaszegény, valamint a rosttartalma is jóval magasabb, ezért gátolja a szénhidrátok felszívódását és gyorsítja az anyagcserét. A jóllakottság érzésével tölt el bennünket, ezért ritkábban éhezünk meg utána.

Gazdag B1, B2 és C-vitaminban, valamint béta-karotinban, emellett magas a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma. A burgonyával ellentétben keményítőt is csak nagyon kicsi mennyiségben tartalmaz. Fogyasztása kifejezetten ajánlott a diabétesszel élők számára, hiszen a benne lévő inulin nem emeli meg a vércukorszintet. Immunrendszerünket is erősíti és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Fotó: duckandroses.com

Oldalak

Home&Design
Szereted, ha az otthonodban több stílus, korszak és irányzat keveredik? Akkor ez lesz számodra a tökéletes belsőépítészeti trend.
Fashion&Beauty
Bár a mindennapok során legtöbbünk számára a kényelem a legfontosabb szempont, akad néhány alkalom, mint például egy éttermi vacsora, melyek mindannyiunkat arra késztetnek, hogy a lehető legcsinosabb...
Lifestyle
A rakott krumpli egy igazi magyar klasszikus, ami sok háztartásban számít kedvencnek, ráadásul szinte elrontani sem lehet. Ha azonban hajlandók vagyunk kicsit félre tenni a már megszokott receptet,...