Egy elfeledett növény, amely csodákra képes - A csicsóka pozitív hatásai
A csicsóka neve sokak számára ismeretlenül hangzik, és nem is sejtik, hogy mennyire finom és egészséges ez a furcsa kinézetű, gumós növény. Cikkünkben eláruljuk, miért érdemes fogyasztani.
Ritkaságnak számít
A csicsókát nem könnyű beszerezni, szerencsére azonban kezd egyre keresettebb zöldséggé válni, így már egyre többször találkozhatunk vele a piacokon. Ami a külsejét illeti, a napraforgó rokonához illően magas, vékony szárain szép sárga virágokat hoz, azonban nem ezt a részét, hanem a gumóját fogyasztjuk. Utóbbiak mérete akár a 20 centit is elérheti.
Élettani hatása
A gumó tisztítása nem könnyű, de megéri a fáradságot. Ha fogyókúrázunk, krumpli helyett fogyasszunk inkább csicsókát, hiszen kalóriaszegény, valamint a rosttartalma is jóval magasabb, ezért gátolja a szénhidrátok felszívódását és gyorsítja az anyagcserét. A jóllakottság érzésével tölt el bennünket, ezért ritkábban éhezünk meg utána.
Gazdag B1, B2 és C-vitaminban, valamint béta-karotinban, emellett magas a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma. A burgonyával ellentétben keményítőt is csak nagyon kicsi mennyiségben tartalmaz. Fogyasztása kifejezetten ajánlott a diabétesszel élők számára, hiszen a benne lévő inulin nem emeli meg a vércukorszintet. Immunrendszerünket is erősíti és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.