Tényleg egészségesebb a barna rizs? Most elárulom az igazságot!

A Tények vs. tévhitek sorozatomban olyan alapanyagokat mutatok be a konyhámban, amivel szinte minden nap találkozik mindenki, mégis vannak egészségesebb alternatíváik. Illetve a bennem felmerülő kérdésekre, megpróbálok válaszolni is, hátha hasznos lehet számotokra.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Az első részben a burgonya és édesburgonya került terítékre, míg a másodikban a finomított cukrokról és a természetes édesítőszerekről esett szó, addig most jöjjenek a fehér és a barna rizs közötti különbségek. Ez az egyik leggyakoribb olyan alapanyag a konyhámban, amit szinte nap, mint nap használok. A fehér rizst eddig körétként ettük, de készítettem belőle sushit-t is, sőt gyümölcsös rizspudingot. Ezeket most mind-mind elkészítem, csak már barna rizsből.
Mi a különbség a barna és a fehér rizs között?
Mindkettő ugyanannak a növénynek különbözőképpen feldolgozott változata. Míg a barnát hántolják, tehát a külső héjat eltávolítják a rizsszemekről, addig a fehér változatot további feldolgozás miatt fehérítik és glükóz segítségével fényesítik. Tehát akárhogy nézzük, azok a hasznos tápanyagok, amik eredetileg megvoltak a rizsben, elvesznek, ahogy megfosztják a mag burkától, a korpától és értékes ásványi anyagoktól. A barna rizs sok B, E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot, vasat tartalmaz, míg a fehér társa, a feldolgozás miatt csak a töredékét.
Ha egészségesebb a barna rizs, akkor miért készítenek fehér rizst?!
Nagyon egyszerű. Azért mert, tovább eláll, hamarabban elkészül és lágyabb az íze.
Nehezebb- e elkészíteni a barna rizst?
Nem nehezebb, inkább azt mondanám, hogy hosszadalmasabb. Míg egy előgőzölt fehér rizst 12-15 perc alatt elkészítünk, addig a barnarizs 45 percig fő. Előgőzölt barna rizst 1 napra érdemes beáztatni szűrt vízben, majd, 2-3 óráig főzni. Szóval az utóbbi sokkal időigényesebb.
Más íze van?
Kicsit erőteljesebb az íze, mint a fehér rizsnek, ezért én a fiaimnak nagyon szaftosan készítettem el először, hogy jobban elfogadják az ízét és hogy ’’elrejtsem az intenzív rizsességét’’.

Miért jobb a barna rizs, mint a fehér?
A legújabb kutatásokból kiderült, hogy segíthet elkerülni a cukorbetegséget, ugyanis lassabban bontja le az emésztőrendszer, így a benne levő szénhidrátok lassabban alakulnak cukorrá, ezért a vércukorszint is lassabban emelkedik. Rostban gazdag, így jótékony hatással van az emésztőrendszerre. Bizonyítottan csökkenti a rossz, vagyis az LDL koleszterinszintet, emellett sokáig és gyorsan teltségérzetet okoz, így igazi diétás ételnek számít.
Tipp: A barna rizs mivel teljes értékű mag, ezért van benne még némi zsiradék, így nem áll el olyan hosszú ideig, mint a fehér rizs. 6 hónapig tartható száraz, hűvös helyen.






























