Hot cross bun, az angol húsvéti zsemle
Egyszerűen muszáj elkészítened idén húsvétkor - hidd el, nem bánod majd meg!
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 6. évada minden szombaton délelőtt a TV2 és vasárnap FEM3 csatornákon.
Hot cross bun, az angol húsvéti zsemle
Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g liszt
- 250 ml tej
- 25 g friss élesztő
- 40 g teavaj
- 1 db tojás
- 150 g cukor
- 2 tk fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 zacskó Happy Mix / pörkölt mandula
Kereszt:
- 3 ek liszt
- 3 ek víz
Máz:
- 1 dl víz
- 4 ek porukor
Meggydzsem:
- 35 dkg fagyasztott magozott meggy
- 15 dkg cukor
- 1 db citrom
- 1 tk fahéj
Egyéni hozzávalók:
- 1 db tojássárgája
- 1 ek víz
- 1 ek olaj
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, 15 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet, a cukrot, egy csipet sót, a fűszereket, a citrom- és a narancshéjat egy nagy tálba összekeverjük.
- A lisztes keverékhez adjuk az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Dagasztani kezdjük és közben belekeverjük a magvakat és aszalt gyümölcsöket. Addig gyúrjuk még selymes és elasztikus tésztát nem kapunk. Végezhetjük dagasztógéppel is.
- Ha megfelelő a tészta állaga kiolajazunk egy tálat és beleborítjuk a tésztát. Folpackkal lefedve meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Ezután lisztezett deszkára borítjuk és 16 db egyenlő bucit formálunk a tésztából.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük a zsemléket, és 30 percet a tepsiben is kelesztjük.
- Ezután a zsemléket megkenjük tojással, majd elkészítjük a kereszt alapot hozzájuk.
- A lisztet vízzel simára keverjük úgy, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. A sűrű masszát beletöltjük egy habzsákba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljunk meg a zsemlékre a keresztet.
- A sütőbe egy hőálló tálba teszünk egy kevés vizet, majd a sütőt 200 fokra előmelegítve hőlégkeverésen 20-25 perc alatt pirosra sütjük a gyümölcsös zsemléket.
- Amíg sülnek elkészítjük a mázat. A vízből és a porcukorból pár perc alatt szirupot készítünk és a kész zsemléket megkenjük vele.
MEGGYDZSEM:
- A hozzávalókat egy lábasba tesszük és addig forraljuk még a besűrűsödik.
TÁLALÁS:
- Vajjal és meggydzsemmel tálaljuk az édes bucikat.