Recept

Hot cross bun, az angol húsvéti zsemle

Egyszerűen muszáj elkészítened idén húsvétkor - hidd el, nem bánod majd meg!

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 6. évada minden szombaton délelőtt a TV2 és vasárnap FEM3 csatornákon.

Hot cross bun, az angol húsvéti zsemle

Hozzávalók:

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 250 ml tej
  • 25 g friss élesztő
  • 40 g teavaj
  • 1 db tojás
  • 150 g cukor
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 zacskó Happy Mix / pörkölt mandula

Kereszt:

  • 3 ek liszt
  • 3 ek víz

Máz:

  • 1 dl víz
  • 4 ek porukor

Meggydzsem:

  • 35 dkg fagyasztott magozott meggy
  • 15 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk fahéj

Egyéni hozzávalók:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek víz
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, 15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a cukrot, egy csipet sót, a fűszereket, a citrom- és a narancshéjat egy nagy tálba összekeverjük.
  3. A lisztes keverékhez adjuk az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Dagasztani kezdjük és közben belekeverjük a magvakat és aszalt gyümölcsöket. Addig gyúrjuk még selymes és elasztikus tésztát nem kapunk. Végezhetjük dagasztógéppel is.
  4. Ha megfelelő a tészta állaga kiolajazunk egy tálat és beleborítjuk a tésztát. Folpackkal lefedve meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Ezután lisztezett deszkára borítjuk és 16 db egyenlő bucit formálunk a tésztából.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük a zsemléket, és 30 percet a tepsiben is kelesztjük.
  7. Ezután a zsemléket megkenjük tojással, majd elkészítjük a kereszt alapot hozzájuk.
  8. A lisztet vízzel simára keverjük úgy, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. A sűrű masszát beletöltjük egy habzsákba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljunk meg a zsemlékre a keresztet.
  9. A sütőbe egy hőálló tálba teszünk egy kevés vizet, majd a sütőt 200 fokra előmelegítve hőlégkeverésen 20-25 perc alatt pirosra sütjük a gyümölcsös zsemléket.
  10. Amíg sülnek elkészítjük a mázat. A vízből és a porcukorból pár perc alatt szirupot készítünk és a kész zsemléket megkenjük vele.

MEGGYDZSEM:

  1. A hozzávalókat egy lábasba tesszük és addig forraljuk még a besűrűsödik.

TÁLALÁS:

  1. Vajjal és meggydzsemmel tálaljuk az édes bucikat.

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Fotó: Komáromi Annamária

Oldalak

Recept
Egészség
Prágai sonkát rendeltünk a Tescótól, aminek 92 százaléka sertéscomb, ami jól hangzik, de tartósítószerként mi benne az a nátrium-nitrit? Lássuk, hogy valóban tartanunk kell-e tőle!
Egészség
Te mennyire szereted ennek a közkedvelt fűszernek az ízét? Nos, ha feles kilókkal küzdesz, akkor itt az ideje, hogy beépítsd a napi rutinodba ezt a finomságot, ami segít a fogyásban azáltal, hogy...
Lifestyle
Úgy érzed, hogy a pénzed, az ékszereid és egyéb, apró értéktárgyaid nincsenek biztonságban az otthonodban, mert a betörők bármikor rábukkanhatnak? Cikkünkben most 5 olyan rejtekhelyet mutatunk, amit...