Fernezelyi Bori - A TASZ Betegjogi programjának munkatársa, szociológus, szociálantropológus

Dióhéjban a TASZ-ról és a Betegjogi programról

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet. 1994-es megalakulása óta azért dolgozik, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. A TASZ Betegjogi Programja az egészségügyi törvényben szereplő betegjogokkal és a hozzájuk kapcsolódó általános betegjogi kérdésekkel foglalkozik.

Szakterületem

Fernezelyi Bori vagyok, a TASZ Betegjogi programjának munkatársa, szociológus, szociálantropológus. Az ELTE szociológia szakán és a Középeurópai Egyetem (CEU) szociálantropológia szakán végeztem. Több mint 10 éve foglalkozom egészségszociológiai, betegjogi kérdésekkel: például pszichiátriai betegekkel, egészségügyi finanszírozással, orvos-beteg viszonnyal, hálapénzzel, védőoltásokkal, HIV-vel élők helyzetével. Bizonyára sokan egyetértenek velem abban, hogy van mit tenni a megfelelő orvos-beteg kapcsolat kialakitása, az egészségügyi intézmények betegközpontúságának fejlesztése, a betegek jogainak figyelembe vétele terén.

Miben segíthetek?

Munkatársaimmal azért tevékenykedek, hogy ezek a területek fejlődjenek Magyarországon. Feladataink közé tartozik a jogtudatosítás, jogsegélyek nyújtása, a törvényi előírások betartásának monitorozása és szakmai javaslatok kidolgozása. Főbb témáink: diszkrimináció mentes egészségügyi ellátáshoz való jog érvényesülése, a egészségügyi adatok védelme, gyermek kórházban tartózkodása esetén a kapcsolattartási jog érvényesülése, megfelelő tájékoztatás megvalósulása, az ellátás során felmerülő panaszok megoldásának segítése.

Itt tudsz tanácsot kérni

FERNEZELYI BORI

Ha kérdésed van, látogass el a TASZ honlapjára, ahol még több információt találsz a jogsegély szolgálatról!

Weboldal: tasz.hu/jogsegely