Christmas

4 tuti játék az ünnepekre, hogy ne a tévéről szóljon a karácsony

Mit tehet az egyszeri szülő, ha nem szeretné, hogy a téli szünet azzal teljen, hogy a gyerekei a tablet vagy az okostelefon képernyője mögött ülnek vagy fekszenek különböző testhelyzetekben? Segítségül hívja a világ legnépszerűbb családi társasjátékait!

Nekünk felnőtteknek sem könnyű jó példát mutatni, amikor a képernyőről van szó. Ha tuti módszert keresünk, a legjobb azokhoz a családi társasjátékokhoz nyúlni, amik egyszerűek, nincs bonyolult szabálykönyvük, egyformán élvezetes a nagymamának, a 6 éves kisiskolásnak és a tini bátyjának is, 20 perc alatt lejátszható, de hosszú órákon át sem unjuk meg. De vajon vannak ilyenek? Íme, 3+1 tuti befutó.

Scrabble – a családi szórakodás

Mi lehet egyszerűbb és jobb játék, mint a betűk? A Scrabble egy valódi klasszikus, ami egy perc alatt megtanulható, de a tudásunk évekig tartó játék csiszolható. 75 éve, 1946-ban szabadalmaztatták és azóta 38 hivatalos nyelvi verziója jelent meg. A játék roppant egyszerű, mindössze 100 betűzseton és egy tábla kell hozzá. A betűzsetonjainkat letéve szavakat kell alkotni a táblán, amik után pontokat kapunk (néha két- vagy háromszoros pontot). A Scrabble persze elsősorban nem a győzelemről, hanem a nagy nevetésekről és játékos vitákról – meg persze az új, vicces szavak alkotásáról szól –így gyorsan kialakulnak a családi szabályok. Az meg egy extra előny, hogy a Scrabble-özés fejleszti a szókincset és még a helyesírást is.

Uno – egyszerű és nagyszerű

A világ egyik legnépszerűbb kártyajátéka most ünnepli 50. születésnapját. A Scrabble-hez hasonlóan pofon egyszerű szabályait bármilyen korosztály könnyedén megjegyzi, mégis nehezen unja meg. A játék lényege, hogy a színre-szín, számra-szám szabályoknak megfelelően lepakolva elsőként szabaduljunk meg a kézben lévő lapjainktól. Persze, ez nem annyira egyszerű, hiszen a pakliban speciális és bűntetőlapokat is találunk, amikkel megakadályozhatjuk ellenfeleinket ebben. A játék annyira népszerű, hogy az alapváltozat mellett több mint egy tucat speciális kiadás létezik, köztük Jégvarázs, Minecraft, Harry Potter Uno vagy az egyik legnépszerűbb, az Uno Flip, ahol a lapok mindkét oldalával játszhatunk.

Uno Junior – a kisebbeknek is

Nehéz bevonni a családi játékba a legkisebbeket? Az Uno Junior ebben segít, hiszen a szabályokat ők is könnyen megértik, a kedves állatfigurák pedig segítik őket a számok megjegyzésében. Meglepő, hogy milyen gyorsan belejönnek és eljutnak odáig, hogy már a nagyok játékához is örömmel csatlakoznak.

+1 tipp – Pictionary Air

Ha mégis szeretnénk a játékba csempészni egy kis képernyőt, de nem szeretnénk lemondani a családi közös szórakozásról, bátran ajánljuk a Pictionary Airt. A klasszikus mutogatós játék legmodernebb változatában az egyik játékos a levegőben rajzol egy különleges eszközzel. A képet ő nem láthatja, a többiek viszont egy tableten vagy TV-képernyőn igen. A cél, hogy kitaláljuk, mit szeretne lerajzolni a családtagunk. Ezt elég nehéz lesz nevetések nélkül kibírni.

Reméljük, ezekkel a tippekkel sikerül hozzájárulni, hogy az idei téli szünetet megtölthessük családi mókával, nevetésekkel és emlékekkel.

Oldalak

Christmas
Fashion&Beauty
A kollagén, mint a testünk fontos alkotóeleme, kiemelkedő szerepet játszik a bőr, csontok és ízületek egészségének megőrzésében. Kérdés viszont, hogy milyen formában is érdemes bevinni a kollagént...
Lifestyle
A körömrágás az egyik leggyakoribb rossz szokás, ráadásul roppant nehéz megszabadulni tőle. Ám szerencsére ez még nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan megoldások, melyek nagy segítséget...
Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.