Lifestyle

Kritikus a járványhelyzet a szomszédban, világszinten is a legrosszabbak között van

Romániában a veszélyhelyzet rosszabb, mint az előző három együttvéve.

Tombol a járvány Romániában

Az utóbbi napokban minden járvánnyal kapcsolatos mutató alapján a legrosszabbak között volt Románia a világ országai közül – számolt be az M1 Híradója. A rendkívüli helyzet miatt két hétre vesztegzár alá került egy romániai megyeszékhely: Szörényváron hétfőtől átálltak online tanításra az iskolák, nem fogadnak gyerekeket az óvodák és nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek, illetve kulturális intézmények, valamint megtiltották a magánrendezvények megtartását is. Egész napos kijárási korlátozás lép érvénybe, a város bejáratait rendőrök és a csendőrség ellenőrzi majd és csak igazolással, például munkavégzés vagy áruszállítás indokával lehet ki- és bemenni a településre. A kijárási tilalom az oltottakra nem vonatkozik.

A karantént azután rendelték el, hogy a városban a fertőzési ráta elérte a 10 ezreléket, viszont csak a lakosság alig több, mint negyede van beoltva. Tragikus a helyzet szinte az egész országban, egy bukaresti sürgősségi kórház vezetője szerint a mostani veszélyhelyzet rosszabb, mint az előző három együttvéve. Hozzátette, hogy a legtöbb beteg oxigénellátásra szorul. A román fővárosban szombaton már csaknem 1600 fertőzöttet ápoltak intenzív osztályon, ráadásul egyre több kiskorút. A román és a magyar kormány pénteken megegyezett arról, hogy szükség esetén hazánk kórházaiba szállítsák a betegeket, valamint ahogy arról a 24.hu is beszámolt: ezer doboz koronavírus elleni gyógyszert és lélegeztetőgépet is küldött a magyar kormány Romániába.

A fővárosban csendőrök ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását. Pénteken az operatív törzs úgy döntött, hogy minden ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató cégnek át kell térnie a távmunkára, ahol pedig ez nem lehetséges, be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést. Az erdélyi Nagyszebenben is szigorították a korlátozásokat. Minden nyilvános helyen kötelező maszkot viselni, valamint hétvégén az éttermeknek este tíz órakor be kell zárniuk, és csak az mehet ki az utcára, aki be van oltva.

Románia helyzetét a negyedik hullám kellős közepén még egy súlyos belpolitikai válság is nehezíti, a járvány elleni védekezést a már csak ügyvezető kormánynak kell irányítani.

Olyan történt, amire egyáltalán nem számított.

Fotó: Pexels; leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A tavaly hatalmas sikert aratott, telt házas arénakoncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el közönségét.
Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.
Utazás
2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.