Lifestyle

Rettegsz a vezetéstől? – Létező, de legyőzhető fóbia

Te is félsz a volán mögé ülni? Önbizalomhiány, vagy rossz élmény is okozhatja a vezetéstől való rettegést, amellyel egyébként rengetegen küzdenek. Nevet is adtak neki: amaxofóbia. Olvass tovább, hogy megismerd a fóbia hátterét és azt is, hogyan szabadulhatsz meg a félelemtől.

Nem vagy vele egyedül

Ismerős az érzés, amikor remegő kézzel ülsz autóba? Izzadsz és pánikolsz még azelőtt, hogy egyáltalán elindulnál? Hidd el, nem vagy vele egyedül, sokan küzdenek amaxofóbiával, amely a vezetéstől való kóros félelmet jelenti. Sokan a jogosítvány megszerzése után, az önálló utakon szembesülünk vele, de vannak, akiknél akkor jelentkezik, ha utast visznek magukkal. Megint másoknak a „neccesebb" helyszínek, mondjuk egy híd vagy akár az éjszakai körülmények okoznak kihívást, ám a legtöbben minden vezetési helyzettől rettegnek. Sokszor nem is pusztán a vezetéstől rettegünk - bár a rengeteg hatás, impulzus is kihívást jelent -, hanem inkább a lehetséges következményektől. Paul Greene, a manhattani kognitív viselkedés-terápiával foglalkozó központ vezetője és pszichológusa összeszedte a tudnivalókat.

Jellemző tünetek

Talán a legfeltűnőbb, hogy voltaképpen mindenáron megpróbáljuk elkerülni a vezetést. Ha viszont volán mögé kell ülnünk, akkor irracionális félelmet és pánikot érzünk, szeretnénk szabadulni a helyzetből. Fizikai tünetként jelentkezik többek között:

  • izzadó tenyér
  • zavarodottság
  • légszomj
  • szédülés
  • szapora szívverés és légzés

Kíváncsi vagy a probléma forrására? Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Veled is előfordult már, hogy amikor a leginkább komolynak kellett volna lenned, mert valaki rossz hírt közölt veled vagy esetleg egy temetésen voltál, rád jött a röhögőgörcs? Ez bizony rettentő...
Lifestyle
Döbbenetesen gyönyörű a látvány, de rettenetesen veszélyes helyzetet jelez előre.
Fashion&Beauty
Képzeld el, ahogy a nyári napfény megcsillan a fémes körmeiden, miközben egy frissítő italt kortyolsz a tetőtéri bárpultnál. Vagy ahogy valamelyik tengerparton élvezed a pihenést, és mikor...