Egészség

Újabb koronavírus-variáns jelent meg, ami rengeteg kérdést vet fel

A koronavírus egy újabb variánsát fedezték fel, ami az egészségügyi hatóságok tapasztalata szerint a fertőzött személyek kilélegzése útján könnyebben, gyorsabban terjed. Mivel még nem sokat lehet tudni róla, rengeteg a feltételezés, és vannak kérdések, amiben még a szakemberek sem értenek egyet.

A most megjelent variáns az indiai vírustörzs új mutációja

Elsőként egy vietnami epidemiológus azonosította az új veszélyforrást, ami a tudósok megállapítása szerint nem más, mint a korábban indiainak nevezett delta-variáns mutációja, amit a kutatók jelenleg is tüzetesen vizsgálnak – írja a WebBeteg. A helyi hatóságok kezdetben úgy vélték, hogy a vietnaminak nevezett új variáns a delta (indiai) és az általánosságban britnek nevezett alfa-variáns hibridje – ám ezt a feltevést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői vitatják. Az igazság azonban az, hogy egyelőre keveset tudni az újonnan azonosított változatról. A vietnami egészségügyi miniszter bejelentése szerint hamarosan hozzáférhetők lesznek a genomra vonatkozó adatok.

Hol találtak rá az új variánsra?

Jelen pillanatban még csak Vietnamban fordultak elő olyan (ismert) esetek, melyeket ez a variáns idézett elő – bár minderről más államok járványügyi hatóságai azt mondják, nincs elégséges mennyiségű információ ahhoz, hogy terjedését nyomon lehessen követni. Le Thi Quynh Mai, a vietnami nemzeti járvány- és közegészségügyi intézet munkatársa arról tájékoztatott, hogy ezt a variánst még nem jegyezték be az influenzavírusokat és a Covid-19-járványért felelős koronavírust globálisan összegző adattár (Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID)) nyilvántartásába.

A variánsokat nyomon követő GISAID adatbázisát használó egyik szingapúri egészségügyi szakember úgy véli, amíg nem osztanak meg több információt a szóban forgó variánsról, addig nincs mód az általa okozott fertőzés útjának követésére. A vietnami járványügyi intézet tesztjei alapján annyit tudni, hogy május 29-ig 4 olyan embert találtak az országban, akiket – azonosítottan – az új variáns fertőzött meg.

A közelmúltban korlátozásokat léptettek életbe Vietnamban, miután április végére nagyon megugrott a koronavírusos esetek száma. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint addigra jegyezték fel az országban máig összesen előfordult mintegy 6700 (más források szerint 6400) COVID-19-eset több mint felét. Jelen pillanatban nem világos, hogy ez az új variáns áll-e a fertőzések számának hirtelen növekedése mögött. Ha igen, ez valóban azt sejteti, hogy a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb.

Cikkünk folytatódik, lapozz a következő oldalra!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Ha a tehetség ott lappang Aran Murphy DNS-ében, néhány éven belül pont olyan híres és elismert színész lehet, mint az Oscar-díjas édesapja.
Sztárok
Az elismert előadó az egyik kiemelkedően felkavaró horrorfilmet dicsérte, és Stephen King máris ajánlott neki két másik alkotást, amit megnézhet.
Lifestyle
A Food Network szakácsa, Guy Fieri mutatott néhány belevaló konyhai tippet, ami meg tudja könnyíteni az életedet a konyhában. Most a mikrohullámú sütő lesz reflektorfényben!