Sztárok

Perczel Zita és a „rózsaszínű” oroszok - francia-amerikai siker magyar módra

Portré a magyar színésznőről, aki itthon, Franciaországban és Amerikában is karriert csinált, az összes kérőjét megcsalta, és csak egy valamihez tudott hű maradni mindig, a hazájához.

Ki volt Perczel Zita valójában?

A Meseautó legendás női főszereplője, Perczel Zita, aki az 1930-as évek honi filmvilágának egyik legnagyobb sztárja volt. Alig 14 évesen lett a Színiakadémia hallgatója, ahol akkoriban többek között Básti Lajos, Gobbi Hilda és Fónay Márta tanulták a színészmesterség különböző szakmai fortélyait. Az iskolát azonban végül nem fejezte be, hanem társulathoz szegődött, 1933-ban a Nemzeti Színházzal szerződött le, ahol együtt játszott többek között Bajor Gizivel is, később pedig a Vígszínház tagja volt.

A színpadon és filmekben egyaránt foglalkoztatott színésznő 1935-ben édesanyjával Franciaországba utazott egy nyaralásra, ahol számtalan filmessel ismerettséget kötött, és ennek eredményeképpen 1937 és 1940 között már Nizzában játszott. Gyakran főszerepeket is rábíztak a St. Georges Színházban. Imádta a francia riviérát és a kifinomult és érzéki dél-francia férfiakat is, így nem okozott különösebb meglepetést, mikor 1939. június 21-én férjhez ment egy francia színészhez, Marcel Karsentyhez, akit a dél-amerikai körútjára is elkísért.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Akár hiszel a Feng Shui erejében, akár nem, érdemes lehet kipróbálnod az alábbi pénzvonzó módszert, hiszen vesztenivalód nincs.
Sztárok
A sorozatsztár - aki az egyik leghosszabban futó tengerentúli szappanoperában, a General Hospitalban is játszott - három férfit talált a kocsijánál, akik épp a jármű katalizátorát akarták...
Sztárok
Új műsorral és népszerű új műsorvezetőkkel készül az őszre az ATV.