Utazás

Négyezer éves ereklye emelkedett ki a tengerből Spanyolországnál

Az a legdurvább a sztoriban, hogy pont olyan, mint a Stonehenge.

A spanyol Stonehenge

Évtizedek óta először látható teljes szépségében az a Valdecañas-víztározónál található kőkör, melyet a spanyol Stonehenge-ként emlegetnek. Mivel az utóbbi hónapokban intenzív szárazság sújtotta a vidéket, a tenger visszaszorult, a négyezer éves ereklye pedig megmutatta magát. Az oválisan elrendezett 150 követ Guadalperal Dolmennek nevezik. Réz- vagy bronzkorú lehet, amely a helyiek által a Tagus folyó partján épült. Az ősi helyet időről-időre felfedezték az 1920-as években, jelentőségére pedig felhívta a figyelmet Hugo Obermaier német antropológus, aki elemezte a sziklákat és környezetüket is. A függőleges oszlopok - vagy az ortostatok - hasonlítanak Nagy-Britannia hírhedt Stonehenge-ének megalitjaira, nem is beszélve számos más kőkörről Európában. A Science Alert azt írja, az idők során különféle generációk egyre több darabot adtak a maradványokhoz, ami inkább utalhat a kör síremléki mivoltára. Ha a hely valaha is rejtett kincseket, vagy más értékes emlékeket, a kalózhajók, vandálok és tolvajok szokásos "támadásainak" köszönhetően rég eltűntek vagy megsemmisültek.

Obermaier nyomozásainak hála néhány maroknyi személyes tárgyat fedeztek fel a szikla cölöpök között, ezzel is arra utalva, hogy egykor temetkezési hely lehetett. Az olyan szimbólumok, mint például az emberi forma, valamint a kőbe faragott kígyó szintén szent célra utalnak. A helyi Peraleda Kulturális Egyesület elnöke, Angel Castaño szerint a Guadalperal Dolmen egykor a térség kereskedelmi és kulturális központja volt.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Egy királyi szakértő szerint Katalin nővérére, Pippa Middletonra különleges feladat várhat, amikor a trónörökös feleségéből királyné lesz.
Fashion&Beauty
Meryl Streep nemcsak tehetséges színésznő, de igazi stílusikon is egyben, aki a hetedik X felett is képes lenyűgözni mindenkit.
Fashion&Beauty
Érdemes egyet beszerezned erre a szezonra, mivel laza, kényelmes, és egyben vagány stílust képvisel.