Durva adatok derültek ki egy kutatásból a magyarok egészségügyi helyzetét illetően

Hurka, kolbász, túrós csusza, krémes… Hosszasan sorolhatnánk, melyek a magyarok kedvenc ételei. Tény, hogy egytől-egyig finomak, azonban van velük egy gond: hizlalnak. Ezen ételek túlzott fogyasztása lehet az egyik oka annak, hogy az OECD 2014-es egészségügyi felmérése szerint mi vagyunk a legkövérebbek a vizsgált harminc ország között.

Kik vannak jobban elhízva: nők vagy férfiak?

Az OECD felmérésében a Testtömeg-index 30-as érték felett számít valaki elhízottnak (kattints ide, és tudd meg a saját testtömeg-indexedet). A kutatásban a 18 év feletti lakosságot vették figyelembe, és érdemes megemlíteni, hogy az adatok, melyekkel a szakemberek dolgozták már 5 évesek. Sajnos ennek ellenére kicsi az esély arra, hogy friss adatokkal más lenne a felmérés eredménye, ugyanis 2002-2012 között európai trend az elhízás, ami alól valószínűleg mi sem jelentünk kivételt. A kutatásból továbbra kiderült, hogy meglepő módon legfőképp a nők vannak elhízva, náluk több mint 30 százalék számít már elhízottnak.

Elhízás százalékos aránya a felnőtt népesség körében

Kék oszlop: 2012; Fehér rombusz: 2002

Diagram: OECD

Oldalak

Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.
Utazás
2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.
Sztárok
Mindez még 2023 júniusában történt, amikor is Károly egy olyan döntést hozott fiával kapcsolatban, amit Harry "kegyetlen elutasításként" élt meg.