Így kerüld el a legnagyobb borravaló bakikat

Túl sok vagy túl kevés? Illik vagy nem illik? Készpénzzel vagy kártyával? Mikor, mennyit és hol? Megannyi tisztázatlan kérdés a borravaló kapcsán, amely sokunknak okoz fejtörést és kellemetlen pillanatokat egy kellemes vacsora vagy egy nyaralás alkalmával. Íme, 12 íratlan szabály, melyekkel elkerülheted a legnagyobb borravaló bakikat.

Éttermi szabályok

Magyarországon és Európa-szerte általánosságban 10-15 % között mozognak a jattösszegek, így célszerű ebben a tartományban gondolkodni, a túl sok vagy túl kevés borravaló egyaránt hibának számít. Ugyanakkor fontos, hogy a végösszeg kerek legyen, ezért inkább felfelé kerekíts, minthogy visszakérj 100 forintot. Ha az éttermi számlán szerepel a szervízdíj, amit manapság egyre több helyen kalkulálnak bele az árba, akkor normál esetben nem kell borravalót fizetned. Ha azonban extra segítséget kapsz, vagy különleges kéréseid vannak, illik honorálni a személyzet kedvességét.

Sokan esnek abba a hibába, hogy miután jóízűen elfogyasztották az ételt, az asztalon hagyják a borravalót és azonnal távoznak. Sokkal illendőbb azonban, ha elégedettségünket kifejezve a pincér kezébe adjuk a jattot. Előfordul, hogy a felszolgáló pincér mellett fizető pincér is van, azonban nem kell aggódnunk, neki is nyugodtan odaadhatjuk a borravalót, eljut a felszolgáló pincérhez.

Fotó: smallbusiness.jdsupra.com

Oldalak

Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.
Sztárok
Különleges végső nyughelyet választottak Vágó Istvánnak. A szerettei úgy döntöttek, hogy nem akarnak számára nyilvános sírhelyet.
Sztárok
Anne Hathaway ma már sikert sikerre halmoz, volt idő azonban, amikor korántsem alakultak számára könnyen a dolgok – a színésznő nemrég bővebben is beszélt múltbeli megpróbáltatásairól egy interjúban.