Időjárásjósló égbolt

Számos néphit maradt fenn, melyek az időjárás változásait az égbolt színéből, a felhők alakjából és az éjszakai égbolt jelenségeiből állapítják meg.

Nappali égbolt
Ha reggel sötétkék az ég, akkor csak egy darabig lesz jó az idő, mert a szél és az eső már közeledik. A szürkéskék égbolt erőteljes csapadékot jelez, mely akár több napon át is eshet, míg a világoskék égbolt nyugodt, derűs időjárást jósol. Ha hajnali órákban párás, ködös a reggel, napközben nem kell esőre számítanunk, de az időjárás barátságtalan és szürke lesz. Ha napfelkeltekor vöröslik az égbolt már úton van a rossz idő. A fülledt levegőben megjelenő felhők és a látóhatár közelisége is csapadék jöttét jósolja. Az eső utáni felhők eltérő színe szép időt jósol a nap további részére, illetve ha a szél a nap felől fúj, az is a kellemes időjárás előhírnöke.

Éjszakai égbolt
Ha naplementekor fényudvar veszi körbe a napot, akkor másnap csodás idő és nyugalmas éjszaka várható. A napnyugta után feltűnő felhők szintén a jó idő előhírnökei. A hold körüli fehér vagy sárga fényudvar sűrű hóesést, nyirkos idő közeledtét jelzi előre, sőt a tiszta égbolt és a jól látható csillagok fagyos nappalra utalnak. Ha az éjszaka párás, akkor a másnap szép, tiszta és ragyogó lesz. Az éjszakai villámlás zivatar nélkül előre jelzi, hogy a vihar másnapra elül, kisüt a nap.

Oldalak

Lifestyle
Valószínűleg neked is van épp otthon abból az élelmiszerből egy kevés, amit ha a vágott virágok közé teszel a vázában lévő vízbe, akár több héten át is élvezheted a gyönyörű anyák napi növények...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...