Fashion&Beauty

Coco Chanel világa

A neves divattervező, Coco Chanel igazán hosszú és mozgalmas életet élt. 1971-ben halt meg (88 éves korában), ám a divat világába bevezetett elvei a mai napig követendők. Hitvallása szerint az egyszerűség maga a szépség. Érdemes megfogadnunk a divatikon legfontosabb stílus-tanácsait!


Kényelem mindenek felett

Minden Chanel által tervezett hétköznapi és estélyi viseletnél fő szempont a kényelem. Alacsony sarkak, rövid ujjú blúzok a kabát alatt, hosszú fülű válltáskák – ezek mind-mind a nők kényelmes és akadálytalan mozgását biztosították. Coco Chanel soha nem tervezett csupán a divat kedvéért. Tervezéseiben mindenekelőtt vásárlóinak kényeleme számított. Ő volt az első, aki nadrágot viselt és tervezett. Ez merész húzás volt abban a korban, ahol a nők szoros fűzőt és hosszú szoknyát hordtak. Bátorságát eleinte sokan bírálták, majd idővel egyre többen kezdék utánozni. Később rövidített a nadrágok hosszán, amelyekhez klasszikus pulóvereket társított. Ő alkotta meg a bő fazonú nadrágot is, amelyet Marlene Dietrich és Katherine Hepburn tettek híressé.

A csodás kis fekete
Coco 1926-ban tervezte első kis fekete ruháját, ami azóta hatalmas és töretlen sikernek örvend. Története sajnos szomorú: legnagyobb szerelme, Beau Capel halála mélységesen lesújtotta és a gyász időszakára tervezte meg a ruhát. Majd Coco gondolt egyet: egy olyan ruhát akart létrehozni, amely ideális viselet nappal és éjszaka, ezen kívül szexi és sokoldalú, különböző kiegészítőkkel viselve mindig új oldalát mutatja. A kis fekete megjelenése előtt a feketét a gyász színének tartották, ám utána a fekete klasszikus és elegáns lett. Mivel csúnyának tartotta a női térdet, ezért úgy döntött jobb, ha inkább ruha fedi. Ezért megalkotta első feszes, elegáns térd alá érő szoknyáit is.

„Annak a nőnek, aki nem visel parfümöt, nincs jövője.”
Coco másik zseniális ötlete az volt, hogy létrehozta a világ első „mesterséges” parfümjét. 1921–ben felkereste őt Ernest Beaux, a fiatal vegyész, aki már évek óta tanulmányozta az aldehideket. Ezek olyan szintetikus anyagok, amelyek a desztillálási folyamat során egyre erősödő természetes virágillatot árasztottak. Beaux különböző illatokat állított össze, amelyeket számozott üvegekben mutatott be neki. Mikor Coco megszagolta őket, az ötödik üvegre esett a választása, mert az ötös volt a szerencseszáma, sőt a Chanel No. 5-ot 1921. május 5-én, az év ötödik hónapjának ötödik napján mutatta be.

Coco Chanel élete utolsó éveiben kibérelte a párizsi Ritz hotel egyik luxus lakosztályát és innen irányította divatbirodalmát. Bár sokszor volt elviselhetetlen és gyakran kiabált az alkalmazottaival, mindenki tisztelte. Hiszen, ahogy letépte a fűzőket a nők ruháiról úgy nyitott számukra egy szabadabb világot!

 


Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
Veled is előfordult már, hogy amikor a leginkább komolynak kellett volna lenned, mert valaki rossz hírt közölt veled vagy esetleg egy temetésen voltál, rád jött a röhögőgörcs? Ez bizony rettentő...
Lifestyle
Döbbenetesen gyönyörű a látvány, de rettenetesen veszélyes helyzetet jelez előre.
Fashion&Beauty
Képzeld el, ahogy a nyári napfény megcsillan a fémes körmeiden, miközben egy frissítő italt kortyolsz a tetőtéri bárpultnál. Vagy ahogy valamelyik tengerparton élvezed a pihenést, és mikor...