Főváros vs. vidék - hol jobb az élet?

Ki ne gondolkozott volna már el azon, hogy hol is jobb élni: Budapesten vagy vidéken?

Minden évben többen költöznek fel vidékről fővárosunkba, de akadnak olyanok is, akik Budapestet cserélik le egy csendesebb vidékre. Ki mi alapján választja ki, hogy melyik az ideális lakhely számára?

Főváros
Sokan viszolyognak Budapest nyüzsgő, forgalmas életétől, akadnak köztük, akik maguk is a fővárosban élnek. Az biztos, egy vidékről érkezett embernek bele kell szoknia Budapest pezsgő életébe és megtanulni együtt élni vele. Elsőre ijesztő lehet a nagy forgalom, a dugók, az elviselhetetlen tömeg a különböző közlekedési eszközökön, az egymás mellett sorakozó betonmonstrumok és a rengeteg ember, de a fővárosi élet ezzel jár.

A megélhetés is költségesebb, mint máshol, de a munkahelyek száma több, és lássuk be, a fizetés is jobb, mint egy kisvárosban. A legtöbben a munka, vagy továbbtanulás miatt költöznek fővárosunkba, hiszen itt a legnagyobbak az esélyek.

Budapesten éjszaka sem áll meg az élet. Rengeteg szórakozóhely és egyéb program várja a mulatni vágyókat a hét minden napján. Míg egy vidéki városban megnézik az embert ha nem megszokott/extravagáns az öltözéke, addig a fővárosban ez mindennapi jelenség, hiszen annyiféle ember él Budapesten. Nem utolsó szempont, hogy a boltok többsége késő estig nyitva tart, ezért, ha elfogyott a tej este tízkor is elszaladhatunk érte, nem kell megvárni a reggelt, míg újra nyitnak az üzletek.

Vidék
Csendes, nyugodt, zöld környezet, leginkább ezek jellemzik a vidéket. Ám sokan el sem tudják képzelni, hogy a vidék nem egyenlő a civilizálatlan környezettel. Egy kisebb város is tud nyüzsgő és lehetőségekkel teli lenni. Persze egy kisvárosban az a szép, hogy sokkal meghittebb és közvetlenebb a légkör. Nincs akkora tülekedés a buszokon és az utcákon. Azonban ha valahova el akar jutni az ember, percre pontosan tudnia kell mikor indul a vonat vagy a busz, hiszen vidéken nem járnak tíz percenként a tömegközlekedési eszközök.

A vidéken élők többsége nem saját városában, falujában tanul illetve dolgozik, ezért van, hogy órákat kell utaznia reggel és délután, míg munkába/iskolába, illetve haza ér. Sokan vannak, akik nap mint nap vidékről járnak Budapestre, mert munkájuk vagy iskolájuk a fővárosban van. Azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármikor is terveznék, hogy a fővárosba költöznek, hiszen sokaknak megnyugvás egy nehéz munkanap után, hazaérni a vidéki környezetbe és a kertes ház teraszán kifújnia magát a hosszú nap után.

Mind a két tájnak megvan a maga jó és rossz oldala, de ezekkel együtt is lehet szeretni őket. Míg Budapesttel egy pörgősebb, nyüzsgőbb életritmus jár, addig egy kisebb városban vagy faluban nyugodtabban, csendesebben élhetjük mindennapjainkat. Az meg, hogy ki hol érzi jobban magát főleg a vérmérsékletétől, megszokásaitól és életvitelétől függ.
 

Oldalak

Lifestyle
Az Aldi természetesen elkezdte a teszteket ezzel kapcsolatban, de rájöttek, hogy nem fog működni. Lehet, kellene még egy is kis idő neki?
Lifestyle
Az Oroszlán egy forró tavaszi románc vár. Íme, a májusi előrejelzésünk!
Utazás
A legendás festmény előtt évek óta túlzsúfoltság van.