Amerika ünnepel - a függetlenség napja

Mit kell tudni az amerikaiak legnagyobb nemzeti ünnepéről?

Július negyedike, azaz a függetlenség napja az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti ünnepe, és az egyetlen nap, amelyet az egész ország egységesen ünnepel.
 

Eredet és szokások
Az ünnep eredete az 1776-os évre nyúlik vissza, a Függetlenségi Nyilatkozat kihirdetésére, mikor végre kinyilvánították Nagy-Britanniától való függetlenségüket. Azóta minden évben megemlékeznek a dicsőséges napról, számtalan tradíció és szokás segítségével. Július negyedikén minden amerikainak az első feladata, hogy kirakja a nemzeti lobogót az ajtóra, és az egész házat kék, piros, valamint fehér színekbe-azaz az amerikai zászló színeibe- öltöztesse.

A különböző felvonulásokat és parádékat általában délelőtt rendezik meg, hogy a családoknak még legyen ideje a pihenésre és kerti sütögetésre az esti tűzijáték előtt. A hosszú hétvégét sokan arra használják fel, hogy összehozzák a különböző államokban élő családtagokat, és egy közös barbecue során bepótolják az elmaradt beszélgetéseket.

A főzőcskén kívül a délelőtt egyik lényeges mozzanata a tűzijáték megvásárlása. A nagy, államilag szervezett tűzijátékokon kívül számos család a saját kertjéből is lő fel rakétákat. A nagyvárosokban nagyszabású show-műsor kíséri a drága és látványos tűzijátékokat. A legpompásabbakat New Yorkban, Philadelphiában, illetve a fővárosban, Washingtonban láthatja az ember.
Ha mindenki kigyönyörködte magát a tűzijátékokban, azt hihetnénk, hogy a nagy többség partizni indul. Pedig nem így van: némi meglepetésre a legnépszerűbb függetlenség napi program az esti mozizás. Nem véletlen, hogy a legnagyobb filmstúdiók és forgalmazók egymással versengenek, és igyekeznek a július 4-i hétvégén premiereztetni legakciódúsabb és legígéretesebb filmjeiket.
 

Július 4. a moziban
A múltban olyan filmek debütáltak ezen a napon, mint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, a Vissza a jövőbe, a Terminátor 2, a Világok harca, nem meglepő módon a Hazafi, és még kevésbé meglepő módon a Függetlenség napja. Valószínűleg a legtöbb fiatal azért bulizik egyet a mozi után, de a függetlenség napja elsősorban családi ünnep, amikor a klubokkal szemben legtöbbször a hátsó kert és a grillparti nyeri meg a versenyt.

Néhány államban egész különleges szokásokat is találunk: az egyik legérdekesebb New Yorkhoz köthető. Az amerikai filmekből jól ismert Coney Island területén rendezik meg mindig Nathan hot-dog evő versenyét, annak emlékére, hogy 1916-ban két bevándorló ezt a módszert választotta annak eldöntésére, hogy melyikük is a nagyobb hazafi.

Nekünk, magyaroknak persze semmi közünk az amerikaiak nemzeti ünnepéhez, de annyit profitálhatunk belőle, hogy rengeteg jó filmet készítettek a témával kapcsolatban. A már említett Függetlenség napja igazán látványos akciómozi, a Hazafi-ban Mel Gibson és Heath Ledger az amerikai függetlenségi háború izgalmaiba repítenek el bennünket, a Született július 4-én-ben pedig Tom Cruise kiváló alakítását élvezhetjük, amiért egyébként Oscar-díjra is jelölték. Ha még nem láttuk ezeket a filmeket, július negyedike épp jó alkalom, hogy ezt bepótoljuk!
 

Oldalak

Lifestyle
A fogyókúrák és diéták világa mindig is kihívást jelentett azoknak, akik egészségesen szeretnének élni és testsúlyukat kontrollálni. Egy friss kutatás azonban érdekes perspektívát kínál a reggeli...
Lifestyle
A mosás legtöbbünknek nem kifejezetten tartozik kedvenc elfoglaltságaink közé, a mosókapszulák viszont jelentősen egyszerűbbé teszik a dolgunkat. Mielőtt viszont mosókapszulákat vásárolnál, érdemes...
Fashion&Beauty
A kollagén, mint a testünk fontos alkotóeleme, kiemelkedő szerepet játszik a bőr, csontok és ízületek egészségének megőrzésében. Kérdés viszont, hogy milyen formában is érdemes bevinni a kollagént...