Ötletes videoklipek

A Beatles-től Lady Gagáig: egy kis zenei videó áttekintés.

A napokban debütált Katy Perry legújabb dalának (Last Friday Night) hivatalos videoklipje.
A több, mint 8 perces videóban az énekesnő egy gimis lúzert alakít, aki mikor magához tér szombat reggel, meglepő módon a gimi leghelyesebb pasiját, a focicsapat kapitányát találja maga mellett. Ezután megpróbál visszaemlékezni az előző esti vad partira. A szomszéd lányt egyébként Rebecca Black játssza, aki Friday című, enyhén ostobácska dalával maga is énekesnővé vált, vagy legalábbis youtube szenzációvá.

A zenei előadók újabban egyre több energiát és pénzt fektetnek a videóik forgatásába, nem Katy az egyetlen, aki hosszú és költséges klipeket forgat. Gondoljunk csak Lady Gagára, akinek dalai esetében milliós költségvetésekről beszélhetünk. Régebben nem volt ekkora divat a látványos és drága zenei videók készítése, de kreatív ötletekben és emlékezetes klipekben sosem volt hiány.

A következőkben néhány ötletes, múlt béli klipet válogattunk össze! Elsőként Katy új klipje:

 

George Harrison, a Beatles gitárosa nyilatkozta egyszer azt, hogy az MTV-t és a klipeket a Beatles találta fel. Valóban a Beatles volt az első, aki Rain és Paperback writer című dalaihoz promovideókat készített. Penny Lane című híres dalukhoz már két évvel később készült el a klip, ekkor már nem elégedtek meg azzal, hogy csak egy kertben zenélgessenek.

Ha a hatvanas éveket a Beatles uralta, akkor a nyolcvanas éveket Michael Jackson. A Thriller-t szinte kötelező megemlíteni ezen a listán, hiszen a 14 perces videó minden idők legsikeresebb zenei klipjeként van nyilván tartva a Guinness rekordok könyvében. Érdemes megemlíteni, hogy Jacko dalát korhatárhoz kötötték: úgy vélték, hogy a gyerekek megijedhetnek a zombikkal táncoló énekestől. 

A következő videó a kilencvenes évek elején készült. A Guns n’ Roses: November Rain című klipje olyan, mint egy valóságos film, ráadásul egy meglehetősen szomorú darab. Az esküvőt elmosó eső és a kedvesét temető férfi képei könnyeket csalhatnak az ember szemébe.

A kilencvenes évek vége a női előadók dominanciáját hozta, a girl powert hirdető Spice Girls-zel az élen. A fűszeres lányok és a Beatles közös vonása, (amellett persze hogy mindannyian angolok) hogy mindkét csapat jó ötletnek tartotta, ha sikeres dalaiból egy filmet is összerak. (A Beatles esetében többet is.) Az, hogy Victoria, Emma, Geri, és persze a két Mel esetében ez mennyire volt sikeres, az már más kérdés.

Retró partiról nem hiányozhat legalább egy Aqua szám. A dán csapat leghírhedtebb dala talán a Barbie girl, az együttes tagjai pedig a videoklippel sem okoztak csalódást.

A listáról Britney Spearst is kár volna kihagyni. Mikor csillogó, piros, tapadós ruhájában táncával videójában elkápráztatta az űrkutatókat, abszolút pályája csúcsán volt. Nem véletlen, hogy az Oops I did it again-t választottuk ki klipjei közül.

A No Doubt énekesnője szólólemezével óriási sikereket ért el. Első klipje, a What you waiting for szintén nagy tetszést aratott a közönség sorai között. Gwen Stefani egy, az Alice csodaországban-hoz hasonló világot próbált megteremteni benne.

Az örökkévalóságig lehetne folytatni a sort, olyan előadókkal, mint Pink, Madonna, vagy a Radiohead. Ha valakinek sok ráérő ideje akad, hosszú órákat el lehet tölteni a youtube-on, a jól sikerült videókat nézegetve.
Lady Gaga viszont mindenképp megérdemli, hogy a listát vele zárjuk le, hiszen mostanság mégiscsak ő uralja a videóklip piacot.

Oldalak

Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.
Utazás
2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.
Sztárok
Mindez még 2023 júniusában történt, amikor is Károly egy olyan döntést hozott fiával kapcsolatban, amit Harry "kegyetlen elutasításként" élt meg.