Az árnyak hősei


Gyermekcipőben egy új táncműfaj: ismerd meg a sötétségben a világosságot.

Adott egy vászon, homogén testek, és egy villanykörte, ami rávilágít az igazságra. Arra az igazságra, amit első látásra talán szemfényvesztésnek találunk. Magyarországon talán kevésbé ismert színházi műfaj, az árnyék-táncszínház, ami az utóbbi időben, kishazánkban is egyre népszerűbb lett.

Jelenleg két ismert társulat műveli ezt a műfajt, a  Pilobolus shadow dance USA-ból, és a Negatív Varieté Magyarországon. A Pilobolus előadásaik már szerepeltek a televíziós reklámokban, az Oscar gálán, és önálló produkcióként.  Az utóbbi, pontosan egy éve alakult, Moholy Nagy László Nagyváros Dinamikájára című filmváza alapján, ami már felnőtt és gyermek előadásként is láthatott a közönség.

Mi is ez pontosan?
Szépvölgyi Viktória fiatal rendező egy árnyék-táncszínházat hozott létre, mely egy 7x5 méteres vásznon jeleníti meg Moholy első filmes művét, ahol nyolc táncosnő árnyéka és különböző világítótestek együttes látványa érteti meg velünk a darab témáját.  Mikor elfoglaljuk a helyünket, olyan érzés fog el minket mintha egy moziba ültünk volna be, éppen csak a popcorn és az üdítő hiányzik a kezünkből.

Majd a sötétségből felkúszik Zságer Balázs (Zagar) szimfonikus-elektronikus zenéje, és egy óriás villanykörte kezd izzani a szemünk láttára. Itt már érezzük, ez nem egy hétköznapi előadás. A darab különlegessége, hogy minimálisak a használt technikai, eszközök táncosok testéből alakulnak ki.

Hogyan lesz nyolc testből autó, markológép, vagy oroszlánfej?
A bűvészek sem fedik fel soha titkaikat. Látogass el egy előadásukra és hagyd,  hogy téged is elvarázsoljanak.

 

Oldalak

Lifestyle
Valószínűleg neked is van épp otthon abból az élelmiszerből egy kevés, amit ha a vágott virágok közé teszel a vázában lévő vízbe, akár több héten át is élvezheted a gyönyörű anyák napi növények...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...