Az oroszok ugyan lelőtték, de most mégis tehetünk egy virtuális sétát a világ legnagyobb repülőgépe körül

Az oroszok február végén semmisítették meg a az Antonov An-225-öt, a világ leghatalmasabb repülőgépét, ám a modern technika segítségével bárki megtekintheti a roncsokat.

Megsemmisült az Álom néven ismert óriásrepülő

Talán kevesen tudják, de rögtön az orosz-ukrán háború kezdetén megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe. Erről akkor Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter számolt be a Twitteren keresztül: az oroszok lőtték le az Antonov An-225-öt, melyet sokan Mrijaként (vagyis Álomként) ismertek. Érdekesség, hogy a repülőgépet még a Szovjetunió időszakában építették, és először 1988-ban szálltak vele a magasba. A Mrija eredetileg az űrprogramban is részt vett, majd kereskedelmi teherszállítóként hasznosították. Az utóbbi években viszont már csak ritkán szálltak fel vele, inkább muzeális értékű darabbá vált.

Kuleba február végén született Twitter-posztjában hangsúlyozta: lehetséges, hogy az oroszoknak sikerült lelőniük az Antonov An-225-öt, de az ukránok független, erős és demokratikus európai államról szóló álmát sosem sikerül majd elpusztítaniuk. Nos, azt egyelőre nehéz lenne megtippelni, végül igaza lesz-e Kulebának, annyi azonban bizonyos, hogy Ukrajna azóta is makacsul dacol az orosz megszállókkal, sőt minden jel arra mutat, hogy a háború még hosszú hónapokig elhúzódhat.

Bár az Antonov An-225 is a véres konfliktus "áldozatául" esett, akik kíváncsiak a világ legnagyobb repülőgépére, azok még mindig szemügyre vehetik a megsemmisült Mriját. Joggal vetődik fel a kérdés: mégis hogyan?

Fotó: 123rf

Lapozz, máris mutatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2