Utazás

Ez volt a történelem leghosszabb forgalmi dugója, egyesek 12 napig vesztegeltek az autójukban

Több mint 100 km hosszan torlódott fel a kocsisor, aztán elszabadult a pokol…

A világ legnagyobb forgalmi dugója

Nyáron nem ritka, hogy hétvégente annyian indulnak el például a Balaton felé, hogy az autópályán dugó alakul ki, de az ünnepek után hazainduló tömeg is jelentősen lassítani szokta a forgalmat. Ezek a helyzetek sok bosszúságot tudnak okozni, de mindez semmi ahhoz képest, ami Kínában esett meg pár éve.

Kína az egyik legnépesebb ország, így autóból is rengeteg található az utakon. Folyamatosan fejlesztik az úthálózatot, építenek és felújítanak autópályákat. Így szinte már nem is kell magyarázni, hogy hogyan lehetséges, hogy pont itt esett meg az a dugó, ami nem hivatalosan elnyerte a történelem legnagyobb közlekedési dugója címet.

2010 augusztusában a Peking-Tibet autópályán akkora dugó alakult ki, hogy több mint 100 km hosszan feltorlódott a kocsisor, és volt olyan autós, aki közel két hétig, 12 napig vesztegelt a járművében. A torlódást az okozta, hogy az út építéséhez szükséges anyagokat szállító teherautóknak sikerült 3 km/órás átlagsebességgel haladniuk, majd szép lassan a lehajtókat is blokkolniuk, így a menekülési útvonalakat is sikeresen elzárták, mintha csak szándékosan szerették volna kelepcébe csalni az autókban rekedt több tízezer embert. A dugó durván beállt a kezdeti 3km/órás tempó 3km/nap tempóra csökkent később.

Persze nem is Kínában lennénk, hogyha az élelmes környékbeliek nem használták volna ki a helyzetet. Az autópálya mentén aranyárban kezdtek el vizet, ételt és cigit árulni. Sőt, előfordult, hogy megkéselték azt, aki nem vásárolt, illetve kamionokat is fosztogattak, többnek leszívták az éj leple alatt a benzintartályát, miközben a sofőr aludt. A helyszínre vezérelt 400 rendőr sem tudott igazán úrrá lenni a káoszon.

Idővel sikerült néhány lehajtót felszabadítani, de ennek ellenére is akadtak, akik kitartottak az eredeti tervük mellett, és az autópályán maradtak, mert céljukhoz ez jelentette a legrövidebb útvonalat…

Azonban nem ez volt a leghosszabb dugó a világon, ami a kilométerben kifejezett hosszt illeti, vannak még erősebb versenyzők. Lapozz a cikk folytatásáért!

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Utazás
Sztárok
Richard Gere meglehetősen későn vált édesapává: a világhírű színész 50 esztendős is elmúlt, amikor megszületett első gyermeke, Homer. A sztárcsemetére a filmcsillag minden rajongója kisfiúként...
Lifestyle
Két lehangoló vereség után a magyar válogatott - a 24 éves Csoboth Kevin góljával - legyűrte Skóciát, de vajon az utolsó csoportmérkőzésen aratott diadal valóban elegendő lesz a továbbjutáshoz?
Utazás
A 2024 MK nevű kisbolygó 295 ezer kilométerre közelíti majd meg a bolygónkat, vagyis a Föld-Hold távolságon belülre fog kerülni.