A csend birodalma: újra nyitotta kapuit a majki Kamalduli Remeteség

Ismét teljes területén látogatható a háromszáz éves múlttal rendelkező misztikus kolostor, ahol felsejlik a rejtélyes, némaságban élő remeték titkos világa – hetvenéves hanyatlás után újra nyitotta kapuit a majki Kamalduli Remeteség.

A csend birodalma

A főváros közelében, a Vértes erdeiben, a majki tó partján bújik meg a fehérbe öltözött remeték világtól elrejtett egykori otthona, a majki Kamalduli Remeteség. A csend birodalmába lépve, a mindennapok zaját hátrahagyva átélhetjük az itt élt szerzetesek békéjét. Az Európában is egyedülálló remeteség a híres osztrák barokk építész, Franz Anton Pilgram tervei alapján épült Majkpusztán, amelynek 1200 holdas területét gróf Esterházy József adományozta a kamalduliak számára.

Majki Kamalduli Remeteség

Szigorú napirend és hallgatási fogadalom

A bencés rend e szigorú szabályokat megkövetelő ágát Szent Romuald alapította Olaszországban 1012-ben, miután egy látomásában fehér ruhás, hosszú szakállas, fejüket kopaszra borotvált szerzeteseket látott egy létrán a mennyország felé közelíteni. Az aszketikus, anyagi javakról lemondott életmódot folytató, hallgatási fogadalmat tett „fehér barátok” szigorú napirendet követtek, a nap meghatározott óráiban zsolozmáztak, gyakran böjtöltek és főképp vegetáriánusan étkeztek. Egymással csak a templomi szentmisén és ünnepi alkalmakkor találkoztak, mindennapjaikat a világtól elzárva, saját remeteházaikban töltötték némaságban.

Majki Kamalduli Remeteség

A remeteséget a barokk konventépület – foresteria – és a magas falakkal körülzárt klauzúra alkotja, amelyben 17 egységes mintára épült apró, puritán cellaház öleli körbe az egykori templom romjait. A Nepomuki Szent János templomnak mára csak a tornya maradt épen, amely kilátótoronyként szolgálja az ide érkezőket. A később vadászkastéllyá alakított foresteria épületében laktak a hároméves próbaidejüket töltő, hallgatási fogadalmat tett szerzetesek, de itt volt saját gyógyszertáruk is, amelyhez maguk biztosították a gazdag gyógynövénykészletet és itt működött a remeteség konyhája is. A remeték évente kétszer nyertek feloldozást a némaság alól, ilyenkor a főépület impozáns barokk dísztermében, a refektóriumban gyűltek össze.

Interaktív, élményalapú kiállítás

A főépület ma a remeteéletet bemutató kiállításnak ad otthont, földszintjén található a romantikus hangulatú kolostorkávézó, ahol kipróbálhatjuk a híres majki levendulával készült aprósüteményeket is. Az udvaron áthaladva juthatunk egy a magas falakkal körbezárt, különleges atmoszférájú klauzúra területére, ahova korábban csak a fogadalmat tett szerzetesek léphettek. A klauzúrát bebarangolva betekintést nyerhetünk a némaságba burkolózó remeték mindennapjaiba. A parányi cellaházak mindegyike rendelkezett saját kápolnával, lakószobával és tárolóhelyiséggel, valamint egy zárt kerttel, amelyet a szerzetesek maguk műveltek.

Majki Kamalduli Remeteség

A cellaházakban berendezett interaktív, élményalapú kiállítás bemutatja a szerzetesi hétköznapokat, de megismerhetjük a gyógynövényfeldolgozás rejtelmeit is. A toronyból letekintve körvonalazódik a templom egykori alaprajza, felfedezhetjük a frissen feltárt szerzetesi kriptát és lenyűgöző kilátás nyílik a remeteség teljes területére, valamint a vadregényes Vértesre.

Fotók: NÖF Nkft.

Oldalak