Utazás

Mennyire kell aggódnod a turbulencia miatt a repülőgépen? Íme az igazság

Az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá és erőteljesebbé válik a légi turbulencia, ami sokak számára ijesztő lehet. De vajon van okunk aggodalomra?

Turbulencia

Ha az utóbbi időben úgy érezted, hogy a légi utazások során nőtt a turbulencia gyakorisága, akkor nem tévedsz. Egy friss tanulmány szerint a légi törzsgyengülés, azaz az a fajta turbulencia, ami zavaros és potenciálisan ijesztő repülést eredményez, egyre súlyosabbá válik. Az American Geophysical Union 2023-as tanulmánya globálisan vizsgálta a" tiszta levegő turbulencia" (clear air turbulence - CAT) trendeket, és növekedést talált bizonyos repülési magasságokon. A tanulmány azt is előre jelezte, hogy a CAT erősödni fog a jövőbeni éghajlatváltozás következtében - ez egy újabb ok arra, hogy mindig tartsd a biztonsági övet becsatolva.

De mennyire veszélyes ez? A galériából kiderül!

A turbulencia egy természetes jelenség, amit számos környezeti tényező okozhat - mondja Dan Bubb, PhD, egykori légitársasági pilóta, jelenleg a Nevada Egyetem Las Vegas-i társprofesszora. Bubb szerint ez hasonlít a zsonglőrködéshez. "A turbulencia akkor keletkezik, amikor instabil levegő van" - mondja. "Ha elképzeled, hogy egy zsonglőr labdákat zsonglőrködik, akkor néhány labda magasabbra kerül, mint mások. Minél magasabbra megy egy labda, annál instabilabbá válik az adott levegőrész, ami turbulenciát generál." A tényezők, mint például a zivatarok, termikus légáramlatok, turbulenciát okozhatnak. "Azonban a kereskedelmi járatokról beszélve általában a tiszta levegő turbulenciára gondolunk (CAT)" - mondja Thomas Guinn, pilóta és professzor.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Home&Design
Az elmúlt időszak hemzsegett a váratlanabbnál váratlanabb lakberendezési trendektől, ezúttal pedig egy korábban nem kifejezetten lakberendezési célokra használt anyag került előtérbe.
Lifestyle
Ne tudd meg, mit okozott legutóbb, amikor zöld színű volt az ég!
Fashion&Beauty
Az elmúlt években a szépségápolás területén egyre népszerűbbé váltak az otthon is megtalálható, természetes eredetű megoldások, amelyek segítségével környezetkímélőbb, nem mellesleg pedig...