Utazás

Téli hidegrekord nem várható, melegrekordból egyre több lesz

Szakértők szerint a téli hidegrekordok eltűnhetnek, téli melegrekordokból viszont egyre több lehet Magyarországon. Ráadásul a több téli tavaszias napnak is "csak látszólag lehet örülni".

Búcsúzhatunk a téli hidegrekordoktól?

A Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon csütörtökön közzétett elemzésben Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus rámutatott, hogy a 21. század elején – különösen az elmúlt tíz évben –, látványos változás figyelhető meg: miközben a téli melegrekordok száma inkább enyhén nő, addig a hidegrekordoké kiszámíthatóan és folyamatosan csökken, sőt napjainkban már alig van. Idén télen öt napon dőlt meg napi országos maximumhőmérsékleti rekord. Minimumhőmérsékleti rekord viszont egy sem volt – ismertették.

Kiemelték: a tél egyértelműen a legváltozékonyabb évszak. Az évről évre jelentkező nagy különbségeket jól példázza, hogy 2006-2007 telén extrém sok napon dőlt meg a helyi melegrekord az országban, ezzel szemben egyetlen napon sem fordult elő hidegrekord, míg az ezt megelőző télen "relatíve sok" hidegrekordot rögzítettek. Mindezek mellett olyan év is volt, amikor az átlagnál több volt mindkét szélsőségből (2002-ben), és olyan is, amikor mindkettőből az átlagosnál kevesebb fordult elő (2013) – fejtették ki.

Azt írták: a 2000-es évek elején még nagyjából azonos mértékben és szórásban fordultak elő Magyarországon hideg- és melegrekordok. A legutóbbi évtizedben viszont szembetűnő a hidegrekordok számának jelentős csökkenése: az utóbbi nyolc évben – a relatíve hideg 2016-2017-es telet kivéve – az átlagnál jóval kevesebb napon és kisebb területen fordultak elő extrém minimumok.

Mindeközben a téli melegrekordok előfordulása változékonyságot mutat az elmúlt húsz évben, és az átlagosnál kissé többet regisztráltak belőlük. A legutóbbi három télen szinte alig voltak minimumrekordok, míg melegrekordok az átlagos éghajlatnál néhány nappal többször jelentkeztek. Az idei tél is ilyen volt – írták, ugyanakkor megjegyezve: három-négy évből még nem vonhatók le általános következtetések.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha erősödik a klímaváltozás, "akkor elbúcsúzhatunk a rekordhidegektől". Az optimista jövőkép szerint – ha már nem melegszik tovább az éghajlatunk –, akkor újra előfordulhatnak majd "extrémebb" téli hidegek is. A pesszimistább forgatókönyv szerint tovább erősödő melegrekordok várhatók, míg az optimistább szerint "már kissé megnyugvó éghajlatra" és csökkenő számú rekordra van kilátás – ismertették.

Szabó Péter és Pongrácz Rita felhívták a figyelmet: "csak látszólag lehet annak örülni, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben több enyhe, tavaszias napra számíthatunk télen. Ezzel párhuzamosan ugyanis – emelték ki – az összes többi évszak is forróbb lesz, a "természetes környezet vagy a mezőgazdaság alkalmazkodása pedig kérdéses".

Idén is megrendezésre kerül hazánk legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenye. A Virágos Magyarország 2022-ben visszatér eredeti szellemiségéhez és hagyományaihoz.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.