Utazás

Szőlő- és borfesztivál Horvátországban

Szeptember végén egy tradicionális szőlő- és borfesztivált rendeznek meg Horvátország egyik legnagyobb szigetén, Bracon. Nem érdemes kihagyni!

A különféle fesztiváloknak szerencsére az ősz beköszöntével sincs vége a horvát tengerparton. A szeptemberi és az októberi hónap sem telik el remek hangulatú zenés és kulináris rendezvények nélkül, ráadásul a régió remek időjárási viszonyainak köszönhetően a szabadtéri programok az évnek ebben a szakában is ugyanolyan élvezetesek, mint a forró nyári napokon. Ezúttal Brac egyik legnépszerűbb gasztronómiai fesztiváljára invitáljuk az utószezonban nyaralókat.

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Horvátország egyik legnagyobb szigetén, Bracon szeptember 29-én tartják a tradicionális szőlő- és borfesztivált, amely a horvát gasztronómia iránt érdeklődőknek egy igazán különleges élményt tartogat.

A rendezvényen a régió legkiválóbb boraiból kaphatnak ízelítőt a látogatók, emellett azonban egy olyan szőlőből készült készítmény is a figyelem középpontjába kerül, amelyet a horvát gasztronómia egyik legspeciálisabb alapanyaga.

Ez az úgynevezett „varenik”, amely évezredek óta használatos, mint a dalmát ételspecialitások egyik legfontosabb ízesítője. Az ókori rómaiak és görögök afrodiziákumként ismerték és használták a vareniket, amelyet a korabeli katonák afféle energiaitalként fogyasztottak. A varenikot ma édesítőszerként is alkalmazzák természetes cukortartalma miatt.

Horvátországban ma már csak kevés régióban van hagyománya a varenik készítésének, Brac lakosai azonban folyamatosan életben tartják ezt a tradíciót. A braci borfesztivál egyik nem titkolt célja, hogy megismertesse a látogatókkal ezt a különleges és száz százalékig természetes ételízesítőt, amely sokáig a mediterrán konyha meghatározó alapanyaga volt.

A varenikot Bracon piros szőlőből készítik, és számos szósz, pörkölt és vadétel elkészítéséhez használják. Brac egyébként a balzsamecet-termelésről is híres: a fesztiválon ennek különböző változatait is megkóstolhatjuk saláták és ételek ízesítőjeként, szuvenírként pedig akár vásárolhatunk is belőle.

A braci szőlő- és borfesztivál keretében a Brac szigetén található Supetar éttermei promóciós áron kínálják majd a varenikkel készített ételeket.

A szervezők ígérete szerint bemutatják majd azokat a tradicionális dalmát süteményeket és gyümölcsleveket is, amelyeket mesterséges édesítőszerek helyett varenikkel készítettek el. Mindezek mellett a régió prominens bortermelői is bemutatkoznak. A fesztiválon bemutatott borokból és gasztronómiai különlegességekből minden látogatónak jut majd kóstoló!

 

A cikk elkészítésében szakértő partnerként közreműködtek:
Habóczki Anna és Szalontai Ildikó, az Adriaonline utazásai tanácsadói.

Oldalak

Utazás
Sztárok
A színésznő a minap Szaúd-Arábiában járt az idei Red Sea International Film Festival nyitóestjén, ahol egy olyan fekete estélyit viselt, hogy még az állunk is leesett tőle.
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...
Lifestyle
Christmas
Sokan már műfenyőt választanak karácsonyra az élő helyett, azonban egy dologról el szoktak feledkezni.
Lifestyle
Cikkünkben összegyűjtöttünk minden hasznos információt a cumi elhagyásról, hogy a búcsú pillanata ne könnyekkel teli legyen, hanem a kicsik fejlődésük egyfajta lépcsőjeként, büszkén tekinthessenek...