Sok esővel kezdődik az igazi ősz: a fél országra figyelmeztetést adott ki az OMSZ

Esernyő mindenképp legyen nálunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanis nagy mennyiségű csapadékra figyelmeztet.

Szerdai időjárás előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján szerdán erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sok helyen várható eső, zápor, zivatar. A csapadékzóna a szerda reggeli órákra a Dunántúl nyugati részéről egyre keletebbre, a középső országrész fölé helyeződik át, majd napközben gyengülve lassan északkelet felé mozog tovább. A szerda délutáni, esti órákban délnyugat felől egy mediterrán ciklon hatására újabb, kiterjedt csapadékhullám érkezik további jelentős mennyiségű esővel. Összességében szerda éjfélig a lehullott csapadék mennyisége a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé (nem mindenütt) meghaladhatja a 20 mm-t. Csapadéknak legkisebb esélye az északkeleti határ közelében van, arrafelé előfordulhatnak akár csapadékmentes területek is. A csapadéktevékenység a szerda éjféli órákra sem szűnik meg, különösen a délnyugati országrészben további jelentős mennyiségű eső várható a következő napokban is. A délkeleti, keleti szelet többnyire élénk, kevés helyen erős széllökések kísérhetik, délutántól a Nyugat-Dunántúlon az északira forduló szél több helyen is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 19 fok között várható, a tartósan csapadékos tájakon lesz a hűvösebb.

A Dél-Dunántúlon, kiemelten Somogy és Zala megye térségében szerdán késő délutántól, lokálisan, egy tartósabb konvergencia mentén intenzív csapadéksáv alakulhat ki, mely miatt a térségben a fentebb említett 20 mm-t jóval meghaladó (akár 50 mm feletti) 24 órás mennyiségek is előfordulhatnak.

Az OMSZ összesen 13 megyére adott ki elsőfokú veszélyjelzést: csak eső miatt Csongrád-Csanád és Nógrád megyékre, eső és zivatar miatt pedig Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre.

Dr. Lengyel Árpád hajóorvosnak kulcsszerepe volt a mentésben.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak