Gondoltad volna? Eredetileg nem zöld színű volt a Szabadság híd – különös oka van

Kitalálod, milyen színben pompázott a pestiek egyik kedvenc átkelőhelye?

A helyiek és a turisták kedvence

A Szabadság híd története meglehetősen kalandos: neve például korábban Ferenc József, később pedig Fővám téri híd volt, amit 1896-ban adtak át. A 333 méter hosszúságú átkelőhelyet akkor kezdték építeni, miután a hídvámokból származó bevételek tovább növekedtek: végül úgy határoztak, hogy az e pénzekből befolyt többletet egy negyedik híd építésére kell fordítani, ennek okán épülhetett tehát meg a mai Szabadság híd is, ami Feketeházy János tervei alapján épült meg. Galériánkat átlapozva még több érdekességet is megtudhatsz a magyarok és a külföldiek egyik kedvenc látványosságáról, többek között azt is, hogy eredetileg milyen színben pompázott az átkelőhely.

A hidat 1896. október 4-én adták át, a jeles eseményen pedig maga Ferenc József is tiszteletét tette, sőt mi több, ő maga verte be a hídba az utolsó szegecset – nem véletlen tehát, hogy az uralkodó tiszteletére az átkelőhely a Ferenc József híd nevet kapta.
Kattints a további képekért!

Az alsó tagozatos diákok áprilisban díjmentesen utazhatnak a MÁV-Volán-csoport járatain – közölte a MÁV-Volán-csoport az MTI-vel.

Leadfotó: 123rf

Oldalak