Erre várt mindenki: Kiderült, kik építették a Stonehenge-t

Ez aztán a szenzáció!

A Stonehenge eredete

A világ egyik leghíresebb nevezetessége előtt kicsit mindenki csodálkozva, ám értetlenül áll, a Stonehenge ugyanis egy rejtélyes, misztikus képződmény, amit sokan a mai napig természetfeletti eredetű dolognak tartanak. Most egy tudományos lap azonban egészen új, meglehetősen meggyőző teóriával rukkolt elő a kőhalom származásával kapcsolatban.

A Stonehenge-t építő emberek ősei a Földközi-tenger mentén nyugatra utazhattak, mielőtt elérték Nagy-Britanniát. A kutatók összehasonlították a neolitikus emberi maradványokból származó brit DNS-t az Európában ugyanazon korban élő emberekéivel. Úgy tűnik, hogy az akkori lakosok Anatóliából (mai Törökország) Ibériába (mai Spanyolország, Portugália) mentek azelőtt, hogy észak felé fordultak volna. A szakértők szerint Krisztus előtt 4000-ben érkezhettek Angliába - írja a BBC a Nature Ecology & Evolution forrásaira hivatkozva.

A migráció csak egy része volt annak a hatalmas terjeszkedésnek, mely Krisztus előtt 6000 körül kivezette a népet Anatóliából Európába, ahol aztán elkezdődött a gazdálkodás is ennek hatására. Ezt az óriási hullámot megelőzően a földrészt kis, utazó csoportok lakták, akik vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot folytattak. Sokan közülük a Duna mentén vándoroltak Közép-Európa felé, mások pedig a Földközi-tenger vonalán haladtak a mediterrán úton. A lényeg, hogy a DNS kimutatta, hogy a neolit britek nagyrészt a mediterrán útvonalat követő csapatokból származtak.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!