Sárgaköves útra bukkantak az óceán mélyén – Atlantiszba vezet?

Furcsa képződményre bukkantak a kutatók a Csendes-óceán fenekén. Az elképesztő felfedezés akár az elsüllyedt Atlantisz városába is elvezethet.

Út az óceánfenéken?

Különleges látvány tárult április végén a E/V (Exploration Vessel) Nautilus kutatóhajó legénységének szeme elé, amikor a Csendes-óceánban található Liliʻuokalani ősi hegységeit vizsgálták Hawaii partjainál. A szakemberek egy olyan formációt vettek videóra az óceán fenekén, több mint 1000 méter mélyen a víz alatt, amely pont úgy néz ki, mintha egy sárga kövekkel kirakott utat találtak volna – írja a hvg.hu.

Ez az Atlantisz felé vezető út” – mondja egy tudós a felvételen. A látottak alapján a kutatók azt gondolták, hogy ha a sárga színű képződmény nem az Atlantiszba vezető út, akkor akár az Óz, a csodák csodája című filmből jól ismert sárga út is lehetne. De természetesen a valóságban erről szó sincs, a repedezett réteget a vulkáni aktivitás alakította ki.

A Nootka Seamount-csúcson egy „kiszáradt tómedret” találtak, amelyet hialoklasztitként azonosítottak. Ez egy olyan vulkanikus kőzet, amely nagy energiájú kitörések során keletkezik. A téglához hasonlító mintázat valószínűleg a kitöréshez kapcsolódó hűtési és fűtési folyamatok eredménye.

A hirado.hu a felfedezésről szóló tudósításában kiemeli: Atlantisz városának létezésére sem régészeti, sem geológiai bizonyíték nincs. Ami a legenda esetleges alapját illeti, semmilyen más bizonyítékot nem talált senki, mint a 20. században Santorini szigetét, holott sok helyen keresték az elsüllyedt várost. Azért Santorini merült fel, mert ott volt éppen 3600 évvel ezelőtt – tehát jóval közelebb Platónhoz, mint ahogy ő maga írja – egy hatalmas vulkánkitörés.

A kultúrtörténet során rengetegen sokfelé keresték Atlantiszt, de minden felvetés légből kapottnak bizonyult, hiszen nincs semmilyen igazi nyoma annak, hogy elsüllyedt volna, és nyom nélkül valahol a tenger fenekén lenne” – idézi a portál Karátson Dávid geográfus a M5 Multiverzum című műsorában tett kijelentését.

Karl Kruszenlnicki szerint már nem rejtély többé a Bermuda-háromszög, a tudós állítja, hogy tudja a repülőgépek és hajók eltűnésének okát. Szerinte a magyarázat egyszerű.

Leadfotó: 123rf

Oldalak