Te tudod, honnan kapta nevét a Fekete templom? Íme az épület titokzatos legendája

A baljós nevű templom oldalán elhelyezkedő szoborról több történet is terjed.

Sötét folt

A Kárpátok békés, nyugodt zugaiban rejtőzik Brassó városa, ami Erdély történelmi múltjában is igen nagy szerepet játszott. A hegyekre néző kilátással, macskaköves utcáival, valamint a vöröstetős történelmi épületekkel Brassó minden szempontból romantikusnak mondható – főleg a középkori Európa szerelmesei számára nyújthat maradandó élményt a hely. Noha a város manapság nyüzsgő és divatos úti cél a turisták és a helyiek számára egyaránt, Brassó pedig folyamatosan törekszik a fejlődésre mind gasztronómia, mind látnivalók terén, a városnak van egy sötét oldala is, amiről csak ritkán beszélnek. Ilyen például Románia legnagyobb temploma, az 1383-as építésű Fekete templom, melynek igen szomorú sorsa van, nem véletlenül kapta baljós nevét.

A szomorú sorsú fiú története

A Brassó központjában lévő gótikus stílusú templom a Honterus-udvar nevű téren áll, nevét pedig az 1689-es brassói tűzvészről kapta, amit a város legnagyobb katasztrófájaként tartanak számon. Ekkor a templom bár nem égett le, teljesen kormos lett, innen ered a Fekete templom név – a koromréteget csak a felújításkor távolították el. Az épület egyébként egy evangélikus templom, amit Szűz Máriának szenteltek még 1477-ben és közel 94 évig épült.
Kattints a további képekért!

Kirándulj a szabadban és tölts el pár órát a természet lágy ölén, hogy új energiákkal feltöltődve térj vissza a hétköznapokhoz!

Leadfotó: 123rf

Oldalak