Eldől-e valaha a pisai ferde torony? Kiderült, mi lesz a sorsa

A Toszkánában fekvő ikonikus épületet 200 évig készítették, a harmadik emelet építésekor a torony megsüllyedt a talaj gyengesége miatt. Többször próbálták ellensúlyozni a dőlést, ám 1838-ban Alessandro Della Gherardesca építész kiásatott egy utat, hogy a torony alapja megint láthatóvá váljon - ez ismét növelte az elhajlást. Kérdés, meddig áll még Pisa jelképe és mi lesz a sorsa.

Ikonikus épület

Nem vitás, hogy a pisai ferde torony a világ egyik legikonikusabb épülete. Évente több százezer turista látogatja meg az olaszországi Toszkánában található jelképet, melynek tulajdonképpen hibája adja a szépségét. A tornyot 1173 augusztusában kezdték építeni, azt, hogy kinek a nevéhez köthető, máig nem lehet eldönteni, mert több név is lehetségesen kapcsolódhat a kezdeményezéshez. Sokáig a tervezést Guglielmo és Bonanno Pisanónak tulajdonították, manapság azonban úgy tartják, hogy egy másik helyi szakember, Diotisalvi érdeme Pisa szimbóluma.

Mintegy 200 éven át folytak a munkálatok. Miután a harmadik emelet is megépült 1178-ban, a torony megsüllyedt a talaj gyengesége miatt. Építése 100 évig szünetelt, mivel a pisaiak folyton hadban álltak Genovával, Luccával és Firenzével. Ezalatt az idő alatt a talaj némiképpen leülepedett. 1272-ben az építkezést Giovanni di Simone építész újraindította. További négy emeletet építettek, olyan szögben, hogy kiegyensúlyozza az elhajlást. Az utolsó emeletet 1372-ben fejezték be. 1838-ban Alessandro Della Gherardesca építész kiásatott egy utat, hogy a torony alapja ismét láthatóvá váljon, ám sajnos ez ismét növelte az elhajlást.

Cikkünk folytatódik...

Fotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!