Ne rettegj a parkolástól: Megmutatjuk, hogy lehetsz profi sofőr!

Egyszerű utasítások kezdőknek és haladóknak is.

Félelem a volánnál

Ha valaha is szembenéztél a parkolás rémével, akkor biztosan neked is jól jönne egy-két okos trükk. Jelentjük, felkészültünk és mutatunk is 5 olyan praktikát, amivel még a legnehezebb helyzetekben is eltalálod a helyes irányt. Meg fogsz lepődni, mennyire egyszerű!

Párhuzamos parkolás

A párhuzamos parkolás nemcsak a kezdő, hanem a gyakorló sofőrök rémálma is lehet. Pedig nem is olyan vészes, figyelj! Először is ellenőrizd, hogy van-e elég helyed: mérd fel, hogy a kiszemelt parkolóhely másfélszer nagyobb-e, mint az autód hossza! Gurulj a szabad hely előtt álló autó mellé párhuzamosan úgy egy ajtónyitásnyi távolságra! Ezután nézz át a jobb válladon a hátsó ablak alsó sarkán, tekerd a kormányt jobbra és kezdj lassan tolatni! Ha a bal tükörben látod a mögötted álló autó mindkét lámpáját, szedd vissza egyenesbe kormányt, és így tolass tovább addig, amíg a kocsid bal oldala eléri a másik jármű bal elejének a vonalát. Ha úgy látod, hogy az autód jobb eleje elfér az előtted parkoló mögött, kezdd el jobbra tekerni a kormányt, így egyenesbe hozva az autót! Hoppá, már be is parkoltál, remélhetőleg a járdával párhuzamosan.

Merőleges parkolás

A leggyakrabban merőleges parkolással találkozol, hiszen a nagy bevásárlóközpontok és a hivatalok előtt is általában ily módon kell megállnod. A titka nem más, minthogy adj magadnak minél több helyet a fordulásra! Ha a parkoló jobb oldalán találsz egy helyet, lehetőleg húzódj annyira balra, amennyire csak lehet, hiszen így nagyobb helyed van a jobbra kanyarodásra! Vagy legalábbis a parkolóhelyed jobb oldalán álló autó középvonalánál próbálj annyira balra kormányozni, amennyire csak tudsz, hogy nagyobb ívben tudj majd beállni mellé! Ha szűkösebb a hely a fordulásra, egy lépésből nem fogod tudni végrehajtani a manővert: jobbra parkolásnál kormányozd jobbra úgy az autód, hogy tűnjön úgy, mintha a parkolóhelytől balra lévő kocsi helyére akarnál állni. Közelítsd meg a hátulját amennyire közel csak lehet, majd balra kormányozva tolass vissza, és amikor már egy vonalban vagy a parkolóhelyeddel, jobbra kormányozva állj be!

45 fokos parkolás

Sokan nem szeretik a "ferde" parkolást sem, amikor olyan parkolóhelyre kell beállni, amelyek szélei nem merőlegesek a járdával. De ez csak mostanáig okozott gondot, amíg nem ismerted a következő trükköt! Ha jobb oldalon van a parkolóhely, akkor gurulj az üres helytől jobbra parkoló autó két hátsó lámpájával egy vonalba, annyira balra húzódva, amennyire csak tudsz. Ha ugyanis van kellő méretű fordulóköröd, akkor játszi könnyedséggel parkolhatsz be: először enyhén jobbra tekerve a kormányt, majd a hely végéhez közeledve erőteljesebb jobbra kormányzással! Ha az irány jó, akkor már csak a kormányt egyenesen tartva kell előre gurulnod, és kész is. Akkor állsz jól, ha a felfestett vonalakkal párhuzamosan hajtottál be.

Maguktól tudják, mikor akarsz átmenni az úton.

Forrás és fotók: Brightside.me; Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
Bár Kamilla rangjának hála gyakorlatilag bármit megkaphatna a világon, a királyné jelenleg nem ékszerre vagy bármilyen más drága tárgyra vágyik, hanem valamire, amit csak Károlytól kaphat meg.
Lifestyle
Az utazás kétségtelenül az egyik legjobb dolog a világon, de a vele járó jetlagről valószínűleg mindenki szívesen lemondana. Szerencsére van egy egyszerű trükk, amellyel könnyebbé teheted az átállást...
Lifestyle
Már messziről kiszúrta a nőt az út közepén, le is lassított.