Pannonhalma csodás tájai és látnivalói

A Magyarország nyugati részében fekvő Pannonhalma történelme a X. századik nyúlik vissza, hatalmas kulturális értékkel és fantasztikus tájakkal büszkélkedhet. Következzen néhány pannonhalmi látnivaló.

Pannonhalmi Bencés Főapátság
A város és az ország történelmében egyaránt kiemelkedő fontossággal bír az UNESCO által világörökség részének nyilvánított Pannonhalmi Bencés Főapátság. Magyarország egyik leglátogatottabb célpontjának számít az egyházi és művészettörténeti szempontból is fontos épület együttes.

Az „ezeréves apátság” számos részből tevődik össze, melyek külön-külön is hatalmas kulturális értékkel bírnak, együttesen pedig még inkább. Román, gótikus, barokk és klasszicista stílusjegyeket egyaránt magán visel az apátság.

Az épületek egyik legfontosabb része a bazilika, melynek bejárata a több mint 50 méter magas harangtorony alatt található. Gyönyörűen megmunkált festett ablakok, hatalmas rózsaablak és freskókkal ékesített pilléres tetőszerkezet ékesíti belülről. Kulturális értékét annak köszönheti, hogy egyes részei még Szent István Korából származik.

Az apátság részét képzi a román stílusú altemplom is, melynek fő díszítőelemei az oszlopok és a keresztboltozatok valamint a különböző faragványok, mint például növény és emberfejek.

A templom díszbejárata a porta speciosa. A kaput lábas, vörös-márvány oszlopok, pontosan megmunkált faragványok, egy félköríves festmény és ajtódíszek ékesítik, melyek mind gótikus stílusúak. A díszbejárat a kerengő felé nyílik, mivel eredetileg a szerzetesek számára készült, nem pedig a zarándokoknak.

Végezetül említést tennénk még az apátság könyvtáráról, melyben körülbelül négyszázezer könyv kap otthont. A négyszintes épületet 3 mennyezetből kiemelkedő résszel tagolták. Mindhárom választópillér gyönyörűen megmunkált, ugyanakkor mindegyik különböző. Az összes pillért szép faragványok díszítik, a két elsőnél pedig félköríves ablakok is találhatóak, mint díszítőelemek. A könyvtár előterében régészeti kiállítás várja a látogatókat.

Az apátság területén még számos látnivalóban gyönyörködhetünk, ebből következik, ha ide látogatunk, akkor több órát is szánjunk a nézelődésre, különben a végén valamelyik látványosság kimarad.

Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet
Ha Pannonhalmán járunk, akkor feltétlenül érdemes ellátogatni Tájvédelmi Körzetének főbb részeihez. Az Erebe-szigetek a természet szerelmeseinek nyújt igazi élményt, különösen a madárvándorlások ideje alatt. Ilyenkor ugyanis különleges és gyönyörű madárfajokat figyelhetünk meg, például jeges- és kontyos récét.

A Pannonhalmi-dombság a Sokorói-dombság részét képzik, kulturális értéke felbecsülhetetlen. Hatalmas népszerűségnek örvend nem csak a magyarok, hanem a külföldi turisták körében is, ugyanis számos kiváló túraútvonal található itt. A Pannonhalmi-dombság ad otthont Európa legnagyobb szurdokvölgyének is.

A Tájvédelmi Körzet részét képzik a Kisalföld homok-pusztái is mely értékét az élővilágának köszönheti. Tölgyerdők, árvalányhajak, tövises bozótok és fekete kökörcsinek egész sora található itt, valamint több madárfaj otthonául is szolgál, például búbos banka és feketególya.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!