Az őszi időjárásnál kevés kedvezőbb van: ezeken a túrákon érdemes végigmenni itthon

Az élmények, a felfedezések nem érnek véget a nyárral, hazánk csodás helyei szezontól függetlenül egész évben várják az úti kalandok szerelmeseit. Ősszel ugyanúgy rengeteg élmény és kincs várja az útnak indulókat.

Nincs rossz idő, csak rossz felszerelés

Ismerősen cseng fülünkben (általában) testnevelés tanárunk hangján a fenti mondat. Ebben a közhelyben azonban felfedezhetjük az igazságot, hiszen a gyakorlatban valóban ezt tapasztalhatjuk. Az őszi túrák során könnyen találkozhatunk csuszamlós, nyirkos útszakaszokkal, ráadásul az eső is eleredhet - ekkor a megfelelő ruházat nagyban segít abban, hogy kirándulásunk élvezetes legyen a zordabb körülmények ellenére is. Mivel érdemes készülni?

 • Kényelmes túrabakancs
 • Vízhatlan ruházat
 • Esőkabát
 • Hátizsákvédő
 • Kullancsriasztó
 • Elsősegély eszközök (ragtapasz, kötszer, stb…)

Ha ezek nálunk vannak, már csak a túra kiválasztása maradt hátra. Ehhez is adunk egy kis segítséget, hogy könnyebb legyen a választás.

Ha csak egy napot tudtok rászánni

Hűvösvölgyi erdő

Budapestieknek a fővárosból sem kell kitenniük a lábukat, ha csak egy kicsit kóstolnánk bele a túrázásba. A Hűvösvölgyi erdő nem véletlenül sokak kedvence, hiszen több népszerű kirándulóhely is található a közelben. A Zugligeti libegő például remek program pároknak, ha egy kis őszi romantikázáshoz van kedvetek, amihez a sárguló lombkoronák tökéletes hátteret nyújtanak. A környéken található gyermekvasút pedig a családoknak kedvez, ha megpihennétek. Lezárásnak a János-hegyről csodálatos kilátás nyílik egész Budapestre, a Normafa pedig szuper opció a piknikezéshez.

Dunakanyar

TOP10 - Egynapos Budapest-környéki túra

 1. A Budai-hegység felfedezése a budai dűlőkeresztelő nyomában
 2. Az erdők fölé Buda fenyveseiből
 3. A „Grand Canyontól” a norvégiai Prédikálószékig a biatorbágyi dombokon
 4. Remeték, rakéták, kilátó – a Pilis-tető-kör
 5. Thirring-körút
 6. Vadászok nyomában a Visegrádi-hegység tilalmas ösvényein
 7. Kirándulás a kaldera peremén
 8. A Dél-Börzsöny legszebb csúcsain
 9. Kalderatúra a Börzsöny szentélyében
 10. Szén- és kőbányák között a Naszályon

A Dunakanyar festői környezetet kínál a kirándulni vágyóknak, hiszen a Duna kanyarulatát a Visegrádi-hegység és a Börzsöny tarkítja. Visegrádon a fellegvárat semmiféleképpen ne hagyjuk ki, a Rám-szakadék és a Prédikálószék pedig csodálatos hely a túrázáshoz.

Spartacus-ösvény

Ez a kirándulás kezdőknek is szuper kikapcsolódás, hiszen nagyon könnyen járható, jól jelzett, kevés szintkülönbségű ösvényről van szó. Pilisszentlászló központjából, a kis templom mellől indulhatunk neki gyalogtúránknak, a "Z" jelzésű aszfaltos utcán. A Spartacus-ösvény végigjárása normál esetben semmilyen nehézséggel nem jár, de csapadékos időjárás esetén komolyabb odafigyelést igényel. A séta bükkerdő és sziklák között vezet végig, néhol még a Duna is megcsillan. Végül természetközeli túránk ugyanúgy a kiindulási pontnál a fejeződik be.

Vasembereknek: az Országos Kéktúra

TOP10 - Vidéki túrák

 1. A soproni kilátók útja
 2. Erdei csavargás a soproni kalandpark körül
 3. Velemi körtúra a Kendig gerincére
 4. A legrövidebb körtúra az Írott-kőre
 5. Kalapos köves körtúra az Írott-kőre
 6. Desedai tókerülő túra
 7. Körtúra Ibafáról Kisibafán át
 8. Bányáról a Feneketlen-kúthoz
 9. A Meleg-Mány- és a Nagy-Mély-völgy természet csodái
 10. Panoráma a Közép-Mecsek kilátóiból

Az útvonal több mint 1168 kilométer hosszú, az ország nyugati határától, Írott-kőtől indul, majd a középhegységeken át keleti irányban keresztülszeli az országot, míg Hollóházánál véget ér. Ezt természetesen nem kell egyben megtenni, egy-egy szakasz bejárása is elegendő – pláne, ha még csak most ismerkedünk a műfajjal. Viszont az igazán sportosak teljes egészében végigtúrázhatnak a Kőszegi-hegységtől a Balaton-felvidéken, a Bakonyon, majd a Budai-hegységen és a Pilisen át a Mátra, a Bükk és a Zemplén dombjain, hegyein. Hogy még nagyobb kedvet kapj hozzá, eláruljuk, hogy a National Geographic Travel beválasztotta a magyarországi Országos Kéktúrát a „Global Best Trips 2020" listájára, azaz a 2020-ra a leginkább ajánlott huszonöt utazási célpont közé sorolta a hazai túraútvonalat.

További tippekért lapozd át a galériát!

A Veszprém megyei Csobánc.
Kattints a további képekért!

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával.

Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség

Oldalak

Szólj hozzá Te is!