Operafesztivál Dubrovnikban - Kihagyhatatlan komolyzenei esemény

Dubrovnik Horvátországnak egyik legcsodásabb városa, hangulatos utcácskái, kulturális öröksége, kellemes hőmérséklete és fantasztikus tengerpartja mind méltán teszik az Adria gyöngyszemévé. Dubrovnik azonban jóval több egy tengerparti üdülőhelynél; a horvát kultúra és művészet egyik központja, így rengeteg érdekes program is várja a turistákat. A nyár egyik legjelentősebb kulturális eseménye a dubrovniki nemzetközi opera fesztivál, mely minden évben rengeteg látogatót vonz.

Az idei nemzetközi opera fesztivált a turisztikai főszezon elején, július 3. és 6. között rendezik meg. Az eseménnyel hagyományosan a horvát zenei élet egyik nagy alakja, Tino Patteira emléke előtt tisztelegnek.

Tino Patteira világhírű tenorénekes 1890-ben született Dubrovniktól alig 20 kilométerre, és a huszadik század első felének egyik meghatározó előadója volt a nemzetközi opera életben: vezető tenor volt a drezdai és berlini operaházban, de fellépett többek közt a bécsi Állami Operaházban és Chicagóban is.

A nemzet egyik büszkesége lett

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Énekesi karrierje az első világháború kitörésével ért véget, a békekötés után tanárként dolgozott a bécsi zeneakadémián. A tenor Horvátország és különösen Dubrovnik egyik nemzeti büszkesége, a nemzetközi opera fesztivál is az ő nevét viseli.

Az opera, mint műfaj mindig is meghatározó volt Dubrovnik életében, Olaszország közelségének köszönhetően hamar megérkeztek a hírneves olasz operaélet újdonságai a városba. Az első horvát operát is Dubrovnikban mutatták be 1623-ban.

A műfaj azóta is töretlen népszerűségnek örvend ebben a csodálatos városban, ennek egyik ékes bizonyítéka az operafesztivál is. Az eseményt azért hoztak létre, hogy legyen egy kizárólag az operával foglalkozó rendezvénysorozat, amelynek köszönhetően bemutatásra kerülhetnek a műfaj legcsodálatosabb alkotásai nemzetközi előadók interpretálásában.

A fesztiválnak a Hercegi Udvar palotája (Knezev Dor) szolgál fantasztikus és hangulatos helyszínként. A XV. században épült palota valaha Dubrovnik kormányzójának székhelye volt, ma múzeumként működik. Az operaelőadásokra az átriumban kerül sor, minden este fél 10 órás kezdettel.

A rendezvény nyitóestjén, július 3-án öt operaénekes ad elő olyan népszerű filmdalokat, mint például az Ének az Esőben, a La Vie en Rose, vagy a Can You Feel the Love Tonight, zongora és klarinét kísérettel. A fellépők Maria Lyduko orosz szoprán a lengyel Joanna Sperska szoprán és Joanna Dobrakowska mezzoszoprán énekesnők, Rafael Alvarez mexikói tenor és Georg Lehner osztrák bariton énekesek.

Másnap főszerepben a francia opera

Másnap a francia opera kerül főszerepbe, népszerű áriákat és duetteket hallhatunk az albán nemzeti szimfonikus zenekar kíséretével. Az előző este művészei mellett fellép Armaldo Kllogjeri albán és Bohan Choe dél-koreai tenor. Elhangoznak részletek többek közt Bizet Carmen és Gyöngyhalászok című operáiból, Charles Gounod Faust illetve Rómeó és Júlia műveiből, valamint Ambroise Thomas Hamletjéből.

A rendezvény záró estje az opera egyik legnagyobb alakja, Giuseppe Verdi előtt tiszteleg, születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Az operaénekeseket szimfonikus zenekar kíséri és fellép a Libertas horvát vegyes kórus is. Olyan világhírű operákból csendülnek fel részletek, mint az Aida, a Rigoletto, a Don Carlos és a Traviata.

A Nemzetközi Operafesztivál a horvát és a dubrovniki kulturális élet egyik legnagyobb eseménye, mely kiváló szórakozást nyújt minden komolyzene rajongónak.

A cikk elkészítésében szakértő partnerként közreműködtek:
Habóczki Anna és Szalontai Ildikó, az Adriaonline utazásai tanácsadói.

Oldalak