Csak öt órára tőlünk: az észak-olaszországi régió legszebb városai

Bemutatjuk Udinét és Gradót.

Örök olasz szerelem

Ha bármikor megkérdezik tőlem, melyik a legkedvesebb hely számomra a világon, akkor mindig egyértelműen rávágom, hogy Olaszország. Az itáliai kultúra szerintem magával ragadó. Tetszik, hogy az emberek ott igazán mernek élni és boldogok lenni, elmondásuk szerint ugyanis megérdemlik a pozitív dolgokat. Egyik nap épp az Ízek, imák, szerelmek című filmet néztem, az olasz résznél (az elején) pedig van egy jelenet, amikor Julia Roberts ül a borbélynál a barátaival, és arról beszélgetnek, hogy az amerikaiak állandóan csak dolgoznak, esélyt sem adnak maguknak arra, hogy örömüket leljék bármiben. Úgy vélem, ez nálunk, magyaroknál sincs másképp.

De a "csizma" nem csak a pizzáért, a tésztáért vagy a tiramisuért szerethető - főként ezekért, de nem kizárólagosan. Eddig akármikor itt jártam egy-egy vakáció alkalmával, szinte beszippantott az a jellegzetes olasz atmoszféra, ami nincs máshol a földkerekségen. Ha egy szóval kellene leírnom, úgy fejezném ki: "libertá", azaz "szabadság". A következőkben szeretnénk egy kicsit részletesebben bemutatni nektek egy északi régiót és két csodás várost, melyek csak pár órára vannak tőlünk. Fókuszban Friuli-Venezia Giulia, Udine és Grado.

Friuli-Venezia Giulia

Friuli Észak-Olaszország jobb csücskében található. Fővárosa Trieszt, ami bizonyára ismerős, hiszen a magyarok sokat járnak ide, régen is közkedvelt úti célunk volt, és még mindig az egyik nagy kedvenc. Mivel a régió egyfajta hídként szolgál a mediterrán vidék és Közép-Európa között, erősen keverik a térségben ez a kulturális kettősség, ami mind az építészetben, mind például a gasztronómiában megmutatkozik. Ha kíváncsi vagy, hogy a központon kívül még milyen városokat érdemes meglátogatni, akkor olvass tovább!

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!