Túlélhető egy atomrobbanás? Ilyen hatással van valójában a detonáció egy emberi testre

Egy posztapokaliptikus világ rendkívül menőnek tűnhet különböző mozifilmekben vagy videójátékokban, de ha a valóságban kellene megtapasztalnunk, mit is jelent például egy nukleáris kataklizma, már korántsem lelkesednénk a dologért.

Egy több milliós nagyvárost is képes eltörölni a föld színéről

A különböző mozifilmekben és videójátékokban gyakran találkozunk posztapokaliptikus környezettel: ezekben a történetekben a földi életet az emberi populáció számára ellehetetlenített egy nukleáris katasztrófa, egy meteorit-becsapódás vagy egy veszedelmes, brutális világjárvány (ismerős, ugye?). A maroknyi túlélő búvóhelyről búvóhelyre lavíroz, voltaképp az életben maradásért küzdenek egymással és a természet erőivel, és közben folyamatosan olyan szituációkba sodródnak, melyek rátermettségüket, lélekjelenlétüket, olykor erkölcsi integritásukat teszik próbára. A nagyközönség pedig általában lelkesen fogadja ezeket a történeteket, hiszen az alternatív, csak a fantázia világában létező, be nem következett világvége gondolata mindenkit élénken foglalkoztat.

De mi történne velünk, ha egy posztapokaliptikus fikció hirtelen véres, megfellebbezhetetlen valósággá válna? Mi lenne a helyzet például, ha hirtelen egy nukleáris apokalipszis kellős közepén találnánk magunkat? Mit művelne egy atomrobbanás az emberi testtel? A következőkben megpróbáljuk röviden megválaszolni ezeket az egyszerre izgalmas és rémisztő kérdéseket.

Amikor atomrobbanás történik, maghasadás következtében az atommag kötési energiája felszabadul. Pusztító ereje felmérhetetlen: akár egy több milliós lakosú nagyvárost is képes eltörölni a föld színéről.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2