Egy eddig ismeretlen bolygó bújhat meg a Naprendszerben, már a nyomába eredtek a kutatók

Az égitest a Naprendszer peremén rejtőzhet - már 2016-ban is folytak bizonyos kutatások, melyek a teória megerősítését célozták, ám később abbamaradtak. A Naprendszer kilencedik bolygója utáni "tudományos hajsza" azonban most új lendületet kapott.

Egy feledésbe merült elmélet

A Naprendszer peremén, 400 és 800 csillagászati egység közötti távolságban rejtőzhet egy eddig még fel nem fedezett planéta - írja a Science Alert. Az űrkutatók nem most foglalkoznak először a Naprendszer "titkos bolygójának" elméletével: már 2016-ban is suttogtak róla a szakértők, majd az elmélet akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor Mike Brown és Konstantin Batygin, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársai az úgynevezett Kuiper-övet tanulmányozták. A szakértők meggyőződése volt, hogy az itteni égitestek pályáját egy még nem ismert bolygó gravitációja határozza meg.

Számosan akadtak, akik nem értettek egyet az elmélettel, végül pedig heves szakmai vitákat szült az érdekes feltételezés. Később a kérdés feledésbe merült, most viszont újra előkerült, ugyanis Michael Rowan-Robinson, az Imperial College London csillagásza elkészített egy tanulmányt, mely a téma egy izgalmas aspektusát világítja meg.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon jön a folytatás!

Oldalak

  • 1
  • 2