Utazás

Szenzációs videót rögzített a NASA a múlt heti napkitörésről

Október utolsó napjaiban különleges folyamatok játszódtak le központi csillagunkban.

Napkitörések sorozata

A NASA napdinamikai obszervatóriumának (SDO/Solar Dynamics Observatory) munkatársai különös jelenséget detektáltak pár nappal ezelőtt a Nappal kapcsolatosan. Központi csillagunk egy intenzívebb időszakába lépett, mely múlt hét végén egy markánsabb napkitörésben csúcsosodott ki. A NASA szakemberei egyébként még október 25-én kezdték el a megfigyeléseket, és úgy nyilatkoztak, már aznap lokalizáltak kisebb napkitöréseket. Az eseménysorozat persze ezzel nem ért véget, október 26-án sokkal intenzívebben folytatódott a folyamat, október 28-án pedig egy igen erőteljes kitörésre lettek figyelmesek az amerikai űrhivatal munkatársai.

A szakértők úgy vélik, a napkitörések során keletkező káros sugárzás nem hatolhat át az atmoszférán. Ennek ellenére a markánsabb-erőteljesebb napkitörések megzavarhatják a kommunikációs eszközöket, sőt egyes szélsőséges esetekben még a bolygónk körül keringő műholdakat is működésképtelenné tehetik.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Ahogyan a legtöbb rajongó már tudja, Tóth Andival teljessé vált az X-Faktor mentori csapata. Ütős énekeseket sikerült összeszednie az RTL-nek.
Egészség
Továbbra is velünk marad az áprilisra jellemző kacifántos időjárás. Az orvosmeteorológiai olyan dolgokat jósol, ami erős fejfájást is okozhat szerdán.
Sztárok
Lezárult a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey pere, de menet közben rettenetes titkokra derült fény, amik megmagyarázhatnak néhány dolgot a színész viselkedésével kapcsolatban.