Utazás

Váratlan fordulat az ukrajnai háborúban: Moszkva elismerte a vereséget

Igaz, nem teljeskörűen, csupán egy adott területre vonatkozóan, de már ez a gesztus is jelzi, hogy február óta mennyire megváltozott Moszkva kommunikációja.

Most nem próbálták megszépíteni a valóságot

A február óta tartó orosz-ukrán háború történetében először beszélt nyíltan vereségről Oroszország - adta hírül a Telex.hu az Institute for the Study of War (ISW) kedd esti (magyar idő szerint: szerda hajnali) friss jelentésére hivatkozva, melyben az olvasható, hogy a harkivi területen végrehajtott ukrán ellentámadás orosz vereséget eredményezett.

A jelentésben az áll, hogy a Kreml tisztviselői, valamint az orosz állami média és annak propagandistái egyaránt a kudarc okait kutatják, ami jelentős váltás a korábbiakhoz képest, amikor kizárólag kitalált vagy erősen eltúlzott orosz sikerekről lehetett hallani a háborúval kapcsolatosan. A jelentésben hangsúlyozzák azt is, hogy az oroszok sem Kijev, sem pedig a Kígyó-sziget kapcsán nem emlegettek vereséget, a mostani beismerés már csak ezért is jelentékeny változásként könyvelhető el.

Az orosz védelmi minisztérium eredetileg most is a vereség "megmagyarázását" fontolgatta - azt tervezték, hogy a helyi orosz haderők átcsoportosításával okolják meg a kudarcot -, de ez gyors és heves vitát kapott az interneten. Miután már a Kreml TV is a vereség beismerését követelte, végül változtatni kényszerültek az eredetileg tervezett narratíván.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk rögtön folytatódik!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Jeremy Irons kisebbik fia, Max pont olyan megnyerő és sármos, mint világhírű édesapja.
Fashion&Beauty
Mióta a brit királyi család tagja, Katalin hercegnének rengeteg szabályt kell betartania – a lista pedig nemrég egy újabb kiegészítéssel bővült.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.