Moszkva káprázatos nevezetességei

Oroszország fővárosa káprázatos látnivalókkal büszkélkedhet, melyek az egész világon ismertek és szinte mindenhonnan rengeteg turistát vonzanak az év minden szakában. Következzen néhány nevezetesség, melyet mindenkinek látnia kell, ha Moszkvában jár.

Moszkva jelképei
Bizonyára mindenki látta már azokat a Moszkváról készült képeket, melyeken habos süteményekre emlékeztető épületek láthatóak a szivárvány színeiben pompázó vagy aranyan csillogó hagymakupolákkal. Ezek közül a legismertebbek a Blazsennij-székesegyház, valamint a Kreml.

A Blazsennij-székesegyház a város egyik legismertebb építészeti remekműve, mely Moszkva legfontosabb terén, a Vörös téren található. A több templomból álló épületegyüttes leginkább egy mesebeli épületre emlékeztet, melynek tornyait és kupoláit élénk színekkel tették igazán varázslatossá. Mivel az épület igazi nevezetesség, ezért többnyire turisták százai találhatók itt és néha meglehetősen nagy a zsúfoltság a székesegyház körül, ennek ellenére semmiképp sem szabad lemondanunk a megtekintéséről.

A Kreml igazából nem csak egy épület, hanem fallal körülvett épületek együttese. A Vörös tér mellett ez a városrész a másik leglátogatottabb terület Moszkvában. Itt található még több, a városra jellemző kupolás épület, melyekre a Katedrális térről kiváló rálátás nyílik. A Blazsennij-katedrálissal ellentétben ezek az épületek azonban nem vidám színekben tündökölnek, hanem arannyal festették meg, melyek igazán különleges látványt nyújtanak attól függően, hogy a nap egyes szakaiban miként esik rá a fény. Persze ha már itt járunk, akkor mindenképp csodáljuk meg a többi itt található épületegyüttest, mint például a Szpasszkaja-tornyot és a Granovitaja-palotát, hiszen ezen építészeti remekművek összessége annyira fantasztikus, hogy az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

Megváltó Krisztus-székesegyház
A Kremltől nem messze a Moszkva folyó mentén található a Megváltó Krisztus-székesegyház, mely a világ legmagasabb ortodox temploma. Az épületen kívül-belül a fehér és az arany szín dominál. A fehér téglákból épült székesegyház külső díszítőelemei a szépen megmunkált faragványok, az arany szobrok és kupolák, valamint a tornyokban elhelyezett harangok.

Az épület belsejében is főként az arany és a fehér szín dominál, de itt már megjelennek más színek is a falfestményeken és freskókon, melyek számos példánya ékesíti az épületet. Az épületben található egy hatalmas díszterem, melyet az egyház számára hoztak létre az újjá építés után. A terem különösen fontos, hiszen itt történt az utolsó orosz cár szentté avatása.

Ha csak egy dolgot tekinthetnénk meg
Ha Moszkvában járva csak egy dolgot nézhetnénk meg, az meglehetősen kegyetlen dolog lenne, de ebben az esetben mi a Vörös teret választanánk. A felvonulási térként is használatos területen ugyanis nem csupán a város szimbóluma található, hanem számos egyéb nevezetesség is.

Itt tekinthetjük meg egyebek között a mézeskalács épületre emlékeztető Állami Történeti Múzeumot, a GUM-ot, ami a város luxusáruháza, nem utolsósorban pedig a Lenin Mauzóleumot, melynél a legkedveltebb látványosság az óránkénti őrségváltás, ami a helyieket és a turistákat egyaránt vonzza. A téren találhatóak még szobrok és kisebb épületek, melyek mind magával ragadóak, ezért ha a sors olyan kegyetlen lenne, hogy a városban csak egy helyre juthatunk el, akkor az feltétlenül a Vörös tér legyen.

A természet szerelmeseinek
Moszkva azoknak is tartogat meglepetéseket, akik inkább a természetet részesítik előnyben az építészettel szemben, a város ugyanis közel 100 parkkal és 18 kerttel büszkélkedhet, melyek ugyanolyan fontos szerepet játszanak a városkép alakulásában, mint az épületek. Moszkvában járva az alábbi parkokba és kertekbe érdemes mindenkinek ellátogatni.

A Moszkva folyó mentén található a Gorkij Park, valamint mellette az uradalmi kertekből létrejött „Boldog Kert”. A zöld területet igazán páratlanná az apró tavak, a tánctér és a különböző kis andalgós ösvények teszik. Megéri még ellátogatni az Izmajlovszkij Parkba is, melynek egyik érdekessége a zöld labirintus.

Oldalak