Utazás

Megtalálták Leonardo da Vinci ma is élő rokonait

Tüzetes elemzésnek vetették alá a fél évezreddel ezelőtt elhunyt itáliai polihisztor DNS-ét, az eredmények pedig magukért beszélnek.

A polihisztor nyomában

Leonardo da Vinci itáliai polihisztor (1452-1519) ugyan már félezer éve nincs az élők sorában, az egyetemes kultúra egyik legnagyobb alakjaként jelenünkre is óriási hatást gyakorol. Hatalmas műveltsége kivételes éleslátással és művészi érzékkel párosult, ezért is lehetett egyszerre mestere a festészetnek, az építészetnek, a szobrászatnak, a matematikának, az anatómiának és a költészetnek is. Nem véletlen, hogy Leonardo da Vinci alakja a 21. század emberének képzeletét is megmozgatja.

Egy megközelítőleg egy évtizedes kutatás vállalkozott arra, hogy részletes analízisnek vesse alá da Vinci DNS-ét, a nagyszabású vállalkozás eredményeit pedig most egy új tanulmány ismertette - olvasható a Phys.org felületén. Da Vinci avatott ismerői, Alessandro Vezzosi és Agnese Sabatoa polihisztor családjának férfi ágát vették górcső alá egy 1331-ben született, Michele nevezetű ősétől kezdve az 1452-ben született Leonardón át egészen a jelenkorig. A lázasan és fáradhatatlanul dolgozó kutatócsoport összesen 21 generációt térképezett fel, és 14 olyan da Vinci-leszármazottat sikerült detektálniuk, aki még ma is életben van.

Vezzosi és Sabato egyébként még 2016-ban tudatta a nagyvilággal, hogy rábukkantak da Vinci még élő rokonaira, azonban akkori kutatásukat most egészen új, felbecsülhetetlen fontosságú eredményekkel is kiegészítették.

Fotó: 123rf

Lapozz, a következő oldalon folytatjuk!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Arról mindenki tudott, hogy Sebestyén Balázs felesége elképesztően gyönyörű. Most azonban Sebestyén Vikinek tervei vannak, amivel nagyot szeretne robbantani.
Lifestyle
Szoboszlai Dominik ugyebár jelenleg nem is játszik a sérülése miatt. Sajnos úgy néz ki, hogy a Chelsea elleni rangadón se lesz bevethető.
Sztárok
Első ránézésre meg sem mondanánk Pippa Middletonról, hogy három gyermeket hozott világra: Katalin hercegné húgának olyan lapos és izmos a hasa, mint egy fitneszmodellnek.