5+1 étel, amit mindenképpen ki kell próbálnod, ha Máltán jársz!

Helyi, friss, egyszerű és szezonális: négy szó, ami a máltai és gozói konyha jellegét legjobban megragadja. Minden hagyományos máltai fogás olyan, mintha a nagyi konyhájából került volna az asztalra. Házias és jó szívvel készült. Éppen ezért itt járva az alábbi hagyományos ételek valamelyikét feltétlenül érdemes kipróbálni!

A máltai gasztronómiát, a közelség miatt jelentősen befolyásolja a szicíliai és észak-afrikai konyha, de ettől függetlenül megőrizte egyedi vonásait, különleges megoldásait. A legeredetibb máltai éttermek a családi kisvendéglők Málta és Gozo kisebb településein találhatók. Hamisítatlan mediterrán ízvilággal találkozhatunk, sok hallal és tenger gyümölcsével, zöldséggel, tésztával, hússal, kenyérrel, sajttal és olíva olajjal.

1. Aljotta (halleves)

Az aljotta egy citromos, fűszeres halleves, könnyű, friss és ízletes. Nagyon karakteressé teszi a benne főtt citrusfélék, a fűszerek, a fokhagyma és természetesen a napi friss hal íze, de lehet benne akár tenger gyümölcse is.

2. Fenek (nyúl)

A nyúlpörkölt, vagy ahogy a helyiek nevezik, Stuffat Tal-Fenek, Málta nemzeti étele, mint nálunk a gulyásleves. A nyulat általában kétféle formában készítik el, főzve pörköltként vagy olajban sütve. Lassú tűzön főzik, legalább 2 órát tartó művelet, aminek köszönhetően a hús nagyon puha és omlós lesz. A pörkölt Máltán is nagyon gazdag és sűrű szósz, melynek alapját paradicsom, hagyma, fokhagyma és sok zöldség, répa ill krumpli adja. Általában spagettivel fogyasztják. Ez a fogás szinte minden máltai étterem étlapján megtalálható.

3. Gbejniet („A” máltai sajt)

A máltaiak nagyon szeretik a sajtot, főként a sajátjukat, a Gbejnet-et. Általában juh- vagy kecsketejből készül sóval és oltóenzimmel. Három formában készítik: friss, szárított vagy érlelt sajtként, ezen kívül lehet sima vagy borsos. Általában előételként eszik, de sokszor rántva kerül az asztalra, vagy salátához felkockázva. Előfordul, hogy ilyen sajtot töltenek a házi készítésű ravioliba, de nem ritka, hogy leveles tésztába töltve pitaként fogyasztják.

4. Brungiel Mimli (töltött padlizsán)

Bár egyesek szerint ez nem hagyományos máltai étel, mégis megtalálható minden tradicionális máltai vendéglő étlapján. A padlizsánokat félbevágják, és a feleket mindenféle hozzávalóval töltik. Van benne darált hús, olíva, karamelizált hagyma, fokhagyma, padlizsánpép, crouton, paradicsom és általában parmezánnal szórják meg a tetejét mielőtt a grill alá teszik.

5. Imqaret (olajban sült datojás sütemény)

Az Imqaret gyémánt formájú, olajban sült máltai édes kísértés, ami kis bárokban, vásárokon vagy a piacon is megtalálható, de az éttermek választókából sem maradhat ki. A süteményt datojával töltik, forró olajban sütik és porcukorba hempergetik. Sokszor még melegen, fagylalttal szervírozzák. Frissen forró, de úgy az igazi.

+1 Máltai „nasik”

Minden országnak megvan a saját snackje, és ebben Málta sem különbözik. Itt is van mindenféle nassolni való, íme néhány:

Galletti: Ezt a vékony, kemény, törékeny ropogtatni valót főként mártogatósok vagy krémek mellé adják előételként, olykor kenyér mellett vagy akár helyett. Magában elég jellegtelen az íze, de mártogatósokkal igazán finom és most már ízesített változatok is kaphatók.

Twistees: Rizsből készült glutén-mentes, ropogós, fűszeres rágcsálni való.

Kinnie: Keserédes üdítőital. Cukros és cukormentes változatban is elérhető. Szinte minden boltban, bárban és étteremben kapható, Érdemes legalább egyszer kipróbálni.

Cisk: Hagyományos máltai lager sör.

Kannoli: Eredetileg szicíliai édesség, de nagyon elterjedt Máltán. Ellenállhatatlan kisérés. Ropogós, édes henger édes ricotta krémmel töltve. Sima, csokoládés, kókuszos, mogyorós vagy akár kandírozott gyümölcs ízesítéssel is kapható.

Télen-nyáron irány Málta! (x)

Akár zöldséges, akár szénhidrátdús fogásról van szó, a legkedveltebb máltai ételek készítéséhez sokszor hozzátartozik az evés utáni szunyókálás, majd a lelkiismeretfurdalás-keltette testmozgás. Induljunk akár már most, hisz a Wizz Air és a Ryanair járataival egész évben mindössze kétórányi repüléssel eljuthatunk az aprócska mediterrán szigetországba.

Fotók: maltatoday.com, allmaltaonline.com
A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!